"Regeringen har stor förståelse för den osäkerhet som många företag känner nu och analyserar om det finns några möjligheter att stödja biogas och att hjälpa de drabbade företagen. Särskilt måste analysen beakta att inga nya statsstödsproblem uppkommer."
Upp i rök
Det skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) pressekreterare Niklas Gillström till TT om vad regeringen gör med anledning av EU-tribunalens dom i december som lett till att den skattebefrielsen för biogas i Sverige gått upp i rök.
I ett brev till EU-kommissionen i början av mars skriver Svantesson och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att osäkerheten som domen skapat är "mycket oroande" och konsekvenserna för biogasaktörerna är stora. De framhåller också att biogasen spelar en viktig roll för att Sverige ska klara sin del av de mål för minskade utsläpp som EU satt upp gemensamt.
Ingen quick-fix
Men regeringen tror inte att den snabbaste eller enklaste lösningen är att försöka använda ett nytt, aviserat gruppundantag (GBER) för att skattegynna den svenska biogasen framöver. En kombination av villkor i GBER och energiskattedirektivet måste vara uppfyllda, bedöms det.
"Givet detta är det långt ifrån säkert att Sverige skulle ha rätt att ge stöd i enlighet med GBER. Skulle det visa sig att EU-kommissionen vid en granskning i efterhand skulle underkänna användningen av GBER skulle de enskilda företag som tagit emot stödet bli återbetalningsskyldiga och det skulle slå hårt mot företagen" uppger finansministerns pressekreterare.
Dessutom skulle det krävas svenska lagändringar. Det tar också tid.