Vattenfall vänder om kärnkraft

Vi ser ingenting som skulle stoppa utvecklingen av kärnkraft nu, säger Vattenfalls vd Anna Borg. Foto: Vattenfall

Det har länge varit känt att den nya regeringen varit missnöjd med statliga vattenfalls hållning när det gäller utbyggnaden av svensk kärnkraft. Redan i april nominerade regeringen en ny styrelse till Vattenfall med en mer kärnkraftsvänlig hållning till framtida kärnkraft i Sverige.

– Regeringens ambition är att Vattenfall i framtiden ska spela en viktig roll för att Sverige återigen kan få en stabil, robust och planerbar elförsörjning. Därför nominerar regeringen en styrelse med tre nya ledamöter för att rusta Vattenfall att ta viktiga steg för mer kärnkraft, sa då finansminister Elisabeth Svantesson.

En intressant detalj är att Anna Borg, som i stort sett gjort hela sin karriär inom Vattenfall, var den som från Vattenfalls sida ledde avvecklingen av Ringhals ett och två. Nu har hon uppenbarligen bytt åsikt och förordar utbyggnaden av ny kärnkraft vid Ringhals. 

– Antingen blir det små modulära reaktorer eller så blir det storskalig kärnkraft. Att ny kärnkraft kommer att byggas vid Ringhals framstår emellertid som givet. Vi ser ingenting som skulle stoppa den utvecklingen nu, säger Vattenfalls vd Anna Borg till TT.