Läget på elmarknaden under september 2023

Foto: Pixels

Under september var det genomsnittliga priset 20 EUR/MWh i SE3, vilket är lägre än priset under augusti då det var 31 EUR/MWh och det lägsta septemberpriset sedan elområden infördes 2011. September bjöd på ovanligt många timmar med negativa elpriser i hela Sverige. I SE4 var det 100 timmar och i övriga elområden 104 timmar.

I SE4 var priset 43 EUR/MWh i september vilket är 1 EUR/MWh högre än i augusti men även det betydligt lägre än under samma månad förra året då priset var 224 EUR/MWh. Månadsmedelpriset i SE 1 och 2 var 9 EUR/MWh vilket är årets lägsta månadspris men också det lägsta sedan Sverige delades in i elområden. 

Prisskillnaden mellan norra och södra Sverige var oförändrat med 11 EUR/MWh då SE1/2 jämförs med SE3 i september. Skillnad mellan SE1/2 och SE4 ökade från 22 EUR/MWh i augusti till 34 EUR/MWh i september till följd av låga elpriser i norra Sverige. Systempriset var 14 EUR/MWh vilket är 21 procent lägre än under augusti.

Användningen av el i Sverige i september är i det närmaste oförändrad i förhållande till föregående månad. Normalt sett ökar elanvändningen i takt med att temperaturen sjunker men då temperaturerna fortsätter att vara högre än normalt så har behovet inte ökat nämnvärt under september.

Elproduktionen var något lägre än föregående månad och elexporten är fortsatt hög.

Under september har produktionen från vindkraft varit betydligt högre än under augusti samtidigt som produktion från vattenkraften fortsatt vara hög, om än lägre än under augusti, vilket pressat elpriserna nedåt under stora delar av månaden.

Kärnkraften har producerat lägre då de årliga revisionerna pågår och nedregleringar skett på grund av de låga elpriserna.

Det genomsnittliga månadspriset på naturgas och kol var något högre under september medan priset på utsläppsrätter sjönk något jämfört med föregående månad.priser.svg

Månadsmedelpris för SE1–SE4 samt Nord Pool systempris i juli–september 2023, EUR/MWh. Källa: SKM Market Predictor, Nord Pool

Rapporten i sin helhet finns att läsa HÄR!

Källa: Energimyndigheten