Uniper inleder försäljning av koncernens fjärrvärmeverksamhet

Unipers nya energilager. Foto: Uniper, kredit:Etzel

Försäljningen är en del av de villkor som EU godkänt för statens övertagande av energiföretaget. Lokala energibolag och infrastrukturinvesterare anses vara intresserade.

Kraftverket Datteln 4 ingår i Unipers fjärrvärmesystem. Och försäljningen av detta har nu inletts – det finns redan intressenter.

Energijätten Uniper har påbörjat förberedelserna för försäljning av sin fjärrvärmeverksamhet enligt finanskällor. Företaget har anlitat Investmentbank Rothschild & Co för att organisera en auktion, enligt personer med insyn i ärendet. Verksamheten kan vara värd 300 till 400 miljoner euro.

Möjlig intressent

Som möjlig intressent anses energiföretaget Steag, som kan komplettera sitt eget nät och ansluta egna kraftverk som värmekälla. Även lokala energileverantörer i Ruhr-området och infrastrukturinvesterare betraktas som potentiella budgivare. Uniper, Steag och Rothschild har avstått från att kommentera.

Den 17 augusti 2020 ägde Fortum 75,01 procent av aktierna i Uniper, som räddades av den tyska staten i slutet av 2022 från en hotande konkurs. I december 2022 sålde Fortum sitt innehav i Uniper till tyska staten. Nu är 99 procent av Uniper statligt ägt. Efter ett ryskt presidentdekret tog ryska staten i april 2023 över Fortums samtliga anläggningar i landet och tillsatte en ny vd. 

Källa: Uniper