Globala energimarknaderna – v. 41, 2023

Foto: Pixabay

Det har varit relativt lugnt på de europeiska energimarknaderna, trots att kallare väder på kontinenten har börjat påminna om en kommande uppvärmningssäsongen. Från helgen har olika händelseutvecklingar bidragit till en relativt kraftig prisuppgång.

Helgens ökande oroligheter i Mellanöstern har föranlett en ökning i oljepriset i början av innevarande vecka. I nuläget är det oklart hur konflikten mellan Israel och Hamas utvecklas och därmed vilken påverkan blir på oljemarknaden.

I början av veckan uppstod också viss orolighet på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden till följd av misstänkt sabotage på en naturgasrörledning mellan Finland och Estland Priset vid den nederländska gashubben TTF M+1 stängde den 10 oktober på EUR49,46 per MWh, efter en prisuppgång under måndagen och tisdagen. De europeiska naturgaslagren är fortsatt på mycket höga nivåer för årstiden och uppgick den 8 oktober till 97 procent. Europa går därmed in i uppvärmningssäsongen vintern 2023/24 med rekordhöga lagernivåer.

Priserna på såväl kol som utsläppsrätter hade i fredags sjunkit sedan förra marknadsbrevet, i hög grad beroende på milt väder och god tillgång på förnybar el under stora delar av perioden. Till följd av uppgången i priset på naturgas har sedermera priset på kol och utsläppsrätter stigit och priset på kol översteg den 10/10 prisnivån vid förra marknadsbrevets publicering.

Rapporten i sin helhet hittar du HÄR!

Källa: Energimyndigheten