Kalmar Energi höjer fjärrvärmepriset 2024 på grund av ökade bränslekostnader

Kraftvärmeanläggningen Moskogen. Ökade bränslekostnader gör att Kalmar Energi höjer fjärrvärmepriset i Kalmar med 12 procent från och med den 1 januari 2024.

Ökade bränslekostnader gör att Kalmar Energi höjer fjärrvärmepriset i Kalmar med 12 procent från och med den 1 januari 2024. Det innebär en kostnadsökning på 209 kronor per månad för en villakund med en årlig energianvändning på 20 000 kWh.

Kalmar Energi använder biobränsle, i form av rester från skogsindustrin, för att producera både värme och el på kraftvärmeverket Moskogen. Priserna på biobränsle är tyvärr inget undantag, där en stor efterfrågan på biobränsle i kombination med ökade råvarupriser har gjorts att priset på biobränslet har ökat kraftigt.

– Vi har ökat kostnader som är större än prishöjningen på 12 procent, men vi har valt att solidariskt ta en del av själva ökningen, säger Per-Martin Carlsson, marknadschef på Kalmar Energi.

Lägre elpriser och högre bränslepriser Elmarknaden är fortsatt skakig, men de höga pristopparna är inte lika höga. Det innebär minskad intäkt för elen som Kalmar Energi producerar på Moskogen. Minskade intäkter i bränslekombination med kraftigt ökade priser, fördelar i att Kalmar Energi behöver höja fjärrvärmepriset.

– Det är en klen tröst för våra kunder, men vi har försökt att hålla nere prishöjningen så långt det är möjligt. fjärrvärme står sig väl i jämförelse med andra värmeslag, även med nästa års höjning, säger Per-Martin.

Vad innebär det här för kunderna? Den aktuella prisnivån för 2024 är 89,75 öre per kWh (inklusive moms) och den fasta avgiften är 415 kronor per månad (inklusive moms). En villakund med en årlig energianvändning på 20 000 kWh får en ökad kostnad på 209 kronor/månad (inklusive moms).

Fjärrvärme bidrar till positiv klimatnytta Fjärrvärme är enkelt, tryggt, prisvärt, lokalt och inte minst hållbart. En genomsnittlig lägenhet i Kalmar som värmes med fjärrvärme bidrog under 2022 till undvikna utsläpp som motsvarar ungefär 1,1 års bilkörande. Utifrån ett systemperspektiv är alltså Kalmars lokala kraftvärmeproduktion en suverän värmekälla och bidrag till energisystemet.