Finlands nya regering främjar byggandet av små kärnkraftverk

Enligt Kai Mykkänen, Finlands miljö- och klimatminister, strävar regeringen efter att påskynda byggandet av små kärnkraftverk. Foto: Wikipedia, kredit:/kuvapankki.valtioneuvosto.fi/f/M8NC

Byggprocessen för små kärnkraftverk kommer att förenklas i Finland, och strålsäkerhetscentrets regler kommer att ändras för att tillåta byggande av anläggningar nära befolkade områden.

Man letar också efter nya små kärnkraftverk för att förse städer med värme och minska utsläppen.

- De första enheterna kan komma i drift redan under detta årtionde, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy, ett företag som utvecklar små kärnkraftverk. Han uttalar sig för nyhetssajten Yle Uutiset.

- Ett enda kärnvärmekraftverk räcker för att värma en hel liten stad.

Vill påskynda

Licensprocessen för små kärnkraftverk kommer att förenklas och regleringen från strålsäkerhetscentret kommer att ändras för att möjliggöra byggandet av anläggningar nära befolkade områden.

De första små kärnkraftverken kan tas i drift redan under detta årtionde.

- Redan nästa år kommer vi att ta bort avståndskravet mellan små kärnkraftverk och bebyggelse. På så sätt kan vi bedöma framtida projekt på fall- till-fall-basis, säger Mykkänen.

Avveckling

Stora städer som Helsingfors har meddelat att de kommer att avveckla sina kolbaserade kraftverk och söker aktivt alternativa produktionsformer. Enligt Mykkänen kan Helsingfors mycket väl vara en lämplig plats för användning av kärnkraft.

Anläggningarna kommer att byggas i underjordiska bergsgrottor, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy. Nyman säger att de planerade anläggningarna kommer att byggas i underjordiska bergsgrottor och därför är produktionen säker.

- Om det behövs stänger reaktorn alltid av sig själv helt säkert. Nyman påpekar att anläggningar kan byggas enligt befintliga regler, men att placeringen av små kärnkraftverk närmare städer gör dem ekonomiskt lönsammare.

Steady Energys anläggningar har en effekt på cirka 50 megawatt per reaktor, och flera reaktorer kan placeras i en anläggning parallellt med uppvärmningsbehovet.

Grönt ljus

Oppositionen ger grönt ljus för små kärnkraftverk Finland är för närvarande världsledande när det gäller utvecklingen av små kärnkraftverk, men det finns konkurrenskraftiga globala spelare, som Kina och Frankrike.

Även oppositionspartiet De Gröna är positivt inställt till byggandet av små kärnkraftverk.

Enligt Atte Harjanne, ordförande för De Grönas riksdagsgrupp, är förnyelse av lagstiftningen om kärnkraft och särskilt förenkling av regleringen av små reaktorer en del av De Grönas politiska program.

- För att kunna avstå från förbränning av kol för fjärrvärme verkar det som om kärnvärme behövs i den här blandningen, och därför är det viktigt att det möjliggörs.

- I Europa kämpar flera andra länder med sina nationella mål ifråga om minskade utsläpp. Vi har en exportmarknad för hundratals kärnvärmekraftverk, och vi avser ta itu med den i framtiden. Förhoppningsvis kommer detta också att göra det lättare att hitta finansiering för projekt, sammanfattar Nyman.

Källor: Yle Uutiset/ Steady Energy