Svenska kraftnät och NYAB tecknar samverkansavtal för Aurora Line

Foto: Fingrid Oyj

Svenska kraftnät och NYAB har undertecknat ett betydande samverkansavtal angående Aurora Line-projektet, med en uppskattad total budget på cirka 1.05 miljarder kronor. Arbetet kommer att påbörjas omedelbart och förväntas avslutas i december 2025.

Aurora Line är en ny 400 kV kraftledning som sträcker sig över 380 km mellan Sverige och Finland, och projektet genomförs i samarbete mellan de två stamnätsbolagen Svenska kraftnät och Fingrid. Huvudsyftet med Aurora Line är att förbättra elförsörjningen och utjämna elpriserna mellan Finland och övriga nordiska länder genom att öka överföringskapaciteten och möjliggöra ökad produktion av förnybar energi i Östersjöregionen.

Det ingångna avtalet gäller den andra fasen av projektet, som omfattar den ca 90 km långa transmissionsförbindelsen mellan Dockasberg och Risudden i Sverige. Redan i december 2022 inleddes förberedelserna för byggandet av denna förbindelse i ett samarbete mellan NYAB och Svenska kraftnät. Tidigare avtal mellan parterna har fokuserat på förberedande åtgärder, inklusive viktiga inköp som är nödvändiga för själva byggprocessen.

NYAB är välutrustade att bidra med sin omfattande kompetens inom energisektorn till detta projekt, vilket innefattar teknik, energikonstruktion och markbyggnadstjänster.