Düsseldorf brottas med gaslyktans dilemma: Energi eller tradition?

I Berlinregionen finns över 23 000 gasdrivna gatulyktor. Av dessa är det tänkt att 20 000 ska konverteras till LED, medan resterande 3 000 förblir gaseldade. Foto: Creative Commons Li. Kredit: Bernd Hutschenreuther

I tyska stadsmiljöer brinner fortfarande tiotusentals gaslyktor. I energikrisens spår strävar nu flera städer efter att byta ut dem mot moderna alternativ, men stöter på oväntat motstånd.

I Düsseldorf möter planerna på att ersätta över 11 000 gaslyktor med LED-belysning en överraskande motreaktion. En proteströrelse som vill bevara gaslyktorna tar form och förbereder ett medborgarinitiativ, rapporterar T-Online.

Stadens tjänstemän bemödar sig att övertyga invånarna om att de historiska lyktornas utseende bevaras. Som bevis planerar staden att uppvisa två moderniserade gaslyktor utanför stadshuset innan stadens fullmäktige fattar sitt slutgiltiga beslut i mitten av december.

Varm vitt ljus

Protesterna bemöts med försäkringar om att de nya LED-lamporna kommer att utstråla ett varmt vitt ljus och att omkring 200 lyktor kommer att behålla sin gasdrift.

Försiktighet präglar även andra städers planer.

Åtnjuter kulturminnesskydd

Chemnitz stad siktar på att byta ut sina gaslyktor mot LED till 2025, men endast 121 av stadens 320 gaslyktor står på tur för byte.

Trots att de historiska gasgatulyktorna åtnjuter kulturminnesskydd, försöker man nu av energispar- och klimatskäl få till stånd ett byte till modern teknik.

Källor: T-Online/ Tekniikka ja Talous