Nyckel till hållbar Energi - Locus Energys strategi för vattenkraft i Norge

Pressbild: Locus Energy

SEB Nordic Energys portföljbolag, Locus Energy, har startat den kommersiella driften av sitt vattenkraftverk Gullbergelva i Åfjords kommun, Norge. Detta markerar en betydande milstolpe, då Gullbergelva är det första projektet som går i drift efter förvärvet av Blåfall Utvikling A/S tidigare i år.

Locus Energys norska vattenkraftsportfölj omfattar 26 anläggningar med en sammanlagd potentiell produktionskapacitet på över 250 GWh. Gullbergelva har en installerad kapacitet på 2,7 MW och en planerad årlig produktion på 8,3 GWh, vilket gör det till det åttonde kraftverket i portföljen som nu är i kommersiell drift.

"Vi är stolta över att bidra till att stärka det lokala energisystemet i de 21 norska kommuner där vi är verksamma", säger Niklas Sörensen, VD för Locus Energy.

"Utvecklingen och byggandet av Gullbergelva, tillsammans med 17 km elnät och fiberanslutningar, är en betydande prestation för både oss och kommunen. Vi ser fram emot att stärka uppkopplingen och främja utvecklingen av förnybar energi i regionen," tillägger Lars Haugom, VD för Blåfall AS.

"Byggandet av Gullbergelva inger stort förtroende för Sørdalens framtid genom att erbjuda fiberanslutning, uppgradering av elnätet och säkra årliga markarrenden för markägare. Som ordförande i kommunstyrelsen är jag en stark förespråkare för de investeringar som görs i Sørdalen, vilket möjliggörs genom ett nära samarbete mellan byggherren, fiberleverantören, kommunen och regionen," säger Erling Iversen (Sp), ordförande i Åfjords kommunstyrelse.

Med driftsättningen av Gullbergelva fortsätter Locus Energy att bygga och utveckla småskaliga vattenkraftverk på ytterligare 18 platser i Norge.

SEB Nordic Energy är en fond som inriktar sig på direktinvesteringar i infrastrukturtillgångar inom förnybar energi i Norden. Fonden investerar i småskalig vattenkraft, vindkraft, solenergi och bergvärme, både genom nybyggnation och genom uppgradering av befintliga anläggningar för att öka effektiviteten och energiproduktionen. Den är öppen för professionella investerare med en investeringshorisont på mer än 15 år och är en artikel 9-fond med fokus på hållbara investeringar. Fonden förvaltas av SEB Asset Management, som erbjuder en komplett tjänsteportfölj inom kapitalförvaltning och rådgivning, inklusive fondförvaltning.

Locus Energy är ett portföljbolag till artikel 9-fonden SEB Nordic Energy och har tillgång till nordiskt institutionellt kapital. Företaget investerar i anläggningar för hållbar lokal energiproduktion som kan uppgraderas med ny teknik för att påskynda utvecklingen. Locus Energy är aktivt genom direktinvesteringar i 61 nordiska kommuner.