Stella Futura och Härjeåns inleder framtidsinriktat samarbete för energiomställning

Besök Sveg. Foto: Stella Futura

Stella Futura har ingått ett avtal med Härjeåns för att leverera, installera och driva ett batterisystem med en kapacitet på 15 MW. Det planerade batterisystemet, baserat på europeisk teknologi, ska integreras i Härjeåns elnät och placeras nära kraftvärmeverket i Sveg. Målet är att ha batterisystemet installerat och driftklart under våren 2024.

Stella Futura har tidigare framgångsrikt integrerat batterisystem på över 50 platser runt om i Sverige, som alla har aggregaterats till Svenska Kraftnäts marknad för stödtjänster. Integrationen för Härjeåns utgör den andra i en serie system över 10 MW. Företaget betonar vikten av att resurser som stödjer det nationella elnätet också ska bidra till lokala fördelar.

Batterisystemet kommer att anslutas till Svenska Kraftnäts stödtjänster för att upprätthålla balansen i det svenska elsystemet. Det förväntas generera lokala intäkter samtidigt som det möter den ökande efterfrågan på el. Denna satsning på batterilösningar förväntas bidra till att jämna ut obalanser och minska effekttoppar, vilket i sin tur främjar en stabilare elmarknad.