Kraftringen representerar Sverige under Grönlandsbesök

Mats Helmfrid, kommunfullmäktiges ordförande i Lund, Hans Peter Poulsen, Grönlands bostads- och infrastrukturminister samt Karin Waldén, chef för affärsområde Kund- och energilösningar på Kraftringen. Foto: Petter Duvander/Kraftringen

Kraftringen fick möjligheten att välkomna en delegation från Grönland till sitt huvudkontor i Lund. Grönland står inför betydande investeringar inom bostäder och energiinfrastruktur och besöket syftade till att diskutera frågor kring hållbar och säker energiförsörjning.

"Det är glädjande och inspirerande att Kraftringen blev det valda energibolaget som representerade Sverige under Grönlands besök," uttrycker Ulrica Johansson, affärsutvecklare på Kraftringen.

Besöket på Kraftringen var en del av en fem dagars Sverigeturné organiserad av Boverket. Mats Helmfrid, ordförande för Lunds kommunfullmäktige, hälsade delegationen välkommen när de anlände till Kraftringens huvudkontor.

Grönlands bostads- och infrastrukturminister, Hans Peter Poulsen, var en av de 14 deltagarna i delegationen. Han delar tankar om dagens möte: "Idén att återanvända gamla byggnader som en ny strategi för att rädda vår planet är något vi tar med oss. Vi söker inte bara efter ett svar utan det rätta svaret. Framtidens rätta svar är en kombination av olika energilösningar och energikällor."

Programmet inleddes med en kort föreläsning om cirkulärt byggande och återbruk av Ulla Janson från Lunds Tekniska Högskola. Därefter presenterade representanter från Kraftringen, inklusive affärsutvecklarna Ulrica Johansson och David Edsbäcker samt verksamhetsutvecklaren Philip Anterup, bolagets arbete med energiplanering, energiförsörjning samt försörjningstrygghet och beredskap, både för produktion och distribution av fjärrvärme och el.

David Edsbäcker delar: "Vi har olika förutsättningar men också gemensamma nämnare. Det blev många intressanta diskussioner, och vi hoppas kunna bidra med lösningar och inspiration när vi presenterade våra valda lösningar och pågående projekt."

Efter besöket hos Kraftringen fortsatte delegationen till det nya Naturrummet i Skrylle, där de fick se exempel på innovativa och smarta energilösningar på Brunnshög. Därefter avslutades den skånska delen av resan. Andra höjdpunkter under veckan inkluderade besök på Riksantikvarieämbetet, Statens Fastighetsverk och Kymmendöprojektet i Farsta strand i Stockholm.