Norska Halden Kjernekraft AS har tecknat en avsiktsförklaring med ägaren till en tomt i Halden som pekats ut som en möjlig plats för ett kärnkraftverk baserat på små modulära reaktorer.
Halden Kjernekraft, som bildades i november 2023, ägs till tjugo procent av Halden kommun medan Norsk Kjernekraft och Østfold Energi äger fyrtio procent vardera. Syftet är att utreda möjligheterna att bygga ett kärnkraftverk med små modulära reaktorer.
Initiativet till utredningen kommer från Halden kommun, som har över sextio års erfarenhet av att hysa Institutet för energitekniks kärnbränsle- och materialtestreaktor. Denna reaktor stängdes permanent i juni 2018.
Kapacitet och produktionsmål
Det föreslagna kraftverket kan bestå av upp till fyra små modulära reaktorer med en total installerad kapacitet på 1200 megawatt elektrisk effekt och en årlig produktion på tio terawattimmar.
Val av plats
– Vid valet av plats har vi betonat stabila markförhållanden med stora plana ytor samt tillgång till kylvatten och elnät, säger Norsk Kjernekraft. Området är glest befolkat och har goda vägförbindelser.
Den aktuella marken ägs av Store Bjørnstad AS och avtalet omfattar ett område på upp till 243 hektar.
Nästa steg i processen
Projektets nästa fas innebär detaljerade studier av platsen. Dessa kommer att omfatta säkerhet, naturskydd, miljöpåverkan, ekosystemtjänster, beredskap, markförhållanden, landskap, infrastruktur, elnätsanslutning, trafik och friluftsliv.
– Platsen vid utloppet av Haldenvassdraget till Femsjøen framstår som ett bra alternativ, säger Håvard Kristiansen, vd för Halden Kjernekraft. Vi har övervägt flera platser innan vi beslöt att utreda denna närmare. Nu kommer vi att arbeta nära lokalbefolkningen för att förklara vad undersökningarna innebär och vad ett kärnkraftverk kan medföra. Vi ska undersöka området grundligt för att avgöra om vi kan gå vidare.
Avfallshantering ingår i planerna
Plats reserveras också för en anläggning för lagring av radioaktivt avfall av samma typ som i Finland och Sverige. Den ska kunna hantera avfall från framtida kärnkraftverk i Norge samt befintligt avfall från de nedlagda forskningsreaktorerna i Kjeller och Halden.
– Detta är en viktig milstolpe för utvecklingen av kärnkraft i Norge, säger Jonny Hesthammer, vd för Norsk Kjernekraft. Vi lanserar inte bara en plats för ett kärnkraftverk som kan säkra elförsörjningen i östra Norge, utan också en lösning för avfallshantering.
Internationellt samarbete och framtida planer
I december förra året anlitade Halden Kjernekraft de amerikanska ingenjörsföretaget Amentum och norska konsultföretaget Multiconsult Norge AS för att utvärdera möjligheterna att bygga ett kärnkraftverk i Halden. De ska undersöka potentiella leverantörer av utrustning och tjänster, både inom Norge och internationellt, samt rapportera om tekniska standarder, miljöpåverkan och andra nyckelfaktorer.
Vid lanseringen av Halden Kjernekraft framhölls att Oslo, Akershus och Østfold har ett underskott på sexton terawattimmar el. Enligt det norska elnätsbolaget Statnett finns det ingen kapacitet för större ny elanvändning utan ny produktion och förstärkning av elnätet, vilket beräknas dröja till 2035. Detta har stora konsekvenser för Østfold.
AI används
– Läget mellan Oslo och Göteborg gör Halden till en attraktiv plats för datacenter som stödjer användare av artificiell intelligens, säger Hesthammer. En analys från Menon Economics visar att ett sådant datacenter kan skapa flera hundra jobb i Halden, utöver arbetstillfällen vid själva kraftverket.
Norsk Kjernekraft har som mål att bygga, äga och driva kärnkraftverk med små modulära reaktorer i samarbete med energiintensiv industri. Företaget planerar att förbereda ansökningar enligt nationella regler och internationella standarder samt att följa Internationella atomenergiorganets riktlinjer. Finansiering ska ske tillsammans med kapitalstarka företag och finansiella aktörer.
Halden är den fjärde platsen som Norsk Kjernekraft har identifierat för potentiella kärnkraftverk. Förslag har tidigare lämnats för Øygarden väster om Bergen samt Aure och Heim kommuner, liksom Vardø kommun.
Källa: World Nuclear News