ITER-konferens om plasma-vägginteraktion

Den 26 upplagan av den internationella konferensen om plasma-vägginteraktioner i magnetiska inneslutningsenheter (PSI-26), den främsta konferensen om plasma-vägginteraktion inom fusionsforskningen, hölls nyligen i Marseille, På bilden ses föredragshållaren, Richard Pitts, ge den inledande presentationen vid konferensen. (Foto CEA/IRFM)

Den 26:e internationella konferensen om plasma-vägginteraktion i magnetiska inneslutningsenheter (PSI-26) hölls nyligen i Marseille, endast 75 km från ITER:s huvudkontor. Under konferensen diskuterades bland annat övergången från beryllium till volfram som material för ITERförsta väggbeklädnad. Denna förändring erbjuder både fördelar och potentiella nackdelar för ITERdrift.

Fördelarna med att använda volfram inkluderar minskad erosion och ökad livslängd på grund av volframs höga smältpunkt. Det minskar även behovet av komplicerade monterings- och demonteringsprocesser som beryllium kräver på grund av dess toxicitet. En stor nackdel är dock att ITER:s brinnande plasma är mycket mindre tolerant mot volframsföroreningar i jämförelse med beryllium, vilket kan skapa problem vid uppstart och under drift.

Marseille värd för viktig konferens

Konferensen, som är den främsta inom plasma-vägginteraktion, arrangerades av den franska kommissionen för alternativa energikällor och atomenergi (CEA) i samarbete med Aix-Marseille Universitetet. PSI-konferensen har hållits sedan 1974 och samlar forskare inom plasmafysik och materialvetenskap för att diskutera framsteg och utmaningar inom fusionsforskningen.

I år sammanföll konferensen med det 30 mötet för ITERvetenskaps- och teknologikommitté, vilket ytterligare betonade vikten av material- och plasma-materialinteraktion för framtida fusionsreaktorer. Under öppningssessionen betonade ITERgeneraldirektör betydelsen av dessa interaktioner för ITERutveckling och för framtida fusionsreaktorer.

Historik och framtid

PSI-konferensen har vuxit från ett litet möte med plasma-materialinteraktionsspecialister till en större plattform för dialog mellan plasmafysiker och ytforskare. Konferensen har speglat utvecklingen från forskning på små magnetiska inneslutningsenheter till större experiment med grafit och de första användningarna av deuterium-tritium-bränsle i tokamaker som JET och TFTR under 1990-talet.

Konferensen i år var särskilt betydelsefull då den markerade 50-årsjubileet för PSI-serien och var den första fysiska sammankomsten sedan pandemin tvingade de senaste två evenemangen till virtuella plattformar. Deltagarna kunde njuta av spektakulära vyer över Marseilles gamla hamn från terrasserna på det magnifika Palais du Pharo, vilket skapade en inspirerande miljö för diskussioner och nätverkande.

Inget parallellt program

En tradition vid PSI-konferenserna är att undvika parallella sessioner, vilket möjliggör för deltagarna att lyssna på alla muntliga presentationer och delta i alla postersessioner. Detta är särskilt viktigt inom fusionsforskning där de ofta skilda disciplinerna plasmafysik och materialvetenskap måste mötas.

Denna tradition upprätthölls även i år, och flera av de presenterade forskningsarbetena var direkt kopplade till ITER

uppdaterade baslinje. Konferensen lockade 438 deltagare från 25 länder, varav 26 % var doktorander och 20 % var kvinnor, vilket återspeglar en ökad mångfald inom fusionsforskningen.

Framtida möten

Med tanke på de långa tidsramarna för fusionsforskning och det ökande behovet av kvalificerade fusionsforskare var det glädjande att se en hög andel unga deltagare på mötet. En speciell session firade PSI-konferensernas 50-årsjubileum, med tidigare värdar som delade med sig av fältets historia och utveckling.

Nästa PSI-konferens kommer att hållas i maj 2026 i Regensburg, Östra Bayern. Konferensen förväntas fortsätta att vara en viktig plattform för forskare att utbyta idéer och främja framsteg inom plasma-vägginteraktion och fusionsforskning.

Sammanfattning

ITER:s senaste konferens om plasma-vägginteraktion i Marseille markerade viktiga framsteg inom fusionsforskningen. Genom att diskutera och analysera materialval och deras påverkan på plasma-materialinteraktioner, tar forskare ytterligare steg mot att göra fusionsenergi till en realitet. Det återstår att se vilka konkreta resultat och innovationer som kommer att uppstå från dessa diskussioner, men konferensen har utan tvekan stärkt samarbetet och utbytet av kunskap inom detta kritiska forskningsområde.

Källa: ITER projektet