Energipartnerskap för framtiden - Soltech och Hylte Paper

Foto: ROCCO STOPPOLONI / Unsplash

Soltechbolaget Soltech Energy Solutions har inlett ett energisamarbete med pappersbruket Hylte Paper. Samarbetet omfattar flera komponenter, inklusive smart styrning, högspänningsutrustning, batterier, integration med olika arbitrage, drift och underhåll samt andra tjänster. Samarbetet startar under sensommaren, och affärsvärdet för Soltech beräknas överstiga 250 miljoner kronor över 20 år, med en stor del av intäkterna under de första tre åren.

Soltech Energy Solutions, ett av Soltechs dotterbolag, är verksamma inom dessa områden. Nu har företaget ingått ett partnerskap med Hylte Paper i Halland, i linje med Soltechkoncernens strategi att utveckla helhetslösningar inom solenergi, energilagring, arbitrage, styrning och optimering tillsammans med sina kunder. Dessa lösningar skapar värde både för kunden och för Soltech samt bidrar till samhällets gröna omställning.

Hylte Paper tillverkar hållbara pappersprodukter och ingår i Sweden Timber-koncernen, som även producerar sågade och hyvlade trävaror samt biokompositgranulat där träfiber ersätter plast.

Detta projekt stödjer Hyltes fortsatta utveckling av sin gröna energiförsörjning och främjar i förlängningen ett hållbart skogsbruk. Genom att öka användningen av sin egenproducerade gröna el och möjliggöra energilagring för användning vid hög efterfrågan, minskar man effekttoppar och erbjuder stödtjänster till det regionala elnätet.

Hylte Paper har redan en biopanna som levererar grön baskraft till elnätet. Nu bidrar de även med nätflexibilitet, vilket underlättar utbyggnaden av sol- och vindkraft och är avgörande för Sveriges ledande roll i den gröna omställningen.

– Vi är mycket glada över att ingå ett långsiktigt strategiskt energisamarbete med Hylte Paper. Med teknik och hållbarhet som drivkrafter bidrar vi till att en anrik industriaktör kan utveckla sin gröna energiförsörjning och samtidigt stötta elnätet. Vi ser detta som ett bevis på att Soltech är i framkant som grön samhällsbyggare, när det gäller de helhetslösningar som morgondagens elnät kräver, säger Rickard Lantz, Affärsutvecklingschef på Soltech Energy Solutions.