Kärnfull Next går vidare med förstudier i Karlshamns kommun för små modulära reaktorer (SMR) i Blekinge genom att ingå samarbetsavtal med markägare för att undersöka två fastigheter i Elleholm och Guö/Köpagårda. Beslutet baseras på en omfattande lokaliseringsanalys genomförd av Region Blekinge, där Kärnfull Next har bidragit med expertstöd för att identifiera lämpliga platser för ny kärnkraftsproduktion i regionen.
Som en del av förstudien blir Karlshamn nu en kandidatkommun inom SMR-programmet Re:Firm South, tillsammans med tidigare annonserade projekt i Valdemarsvik, Motala och Nyköping. Under det senaste året har Karlshamn framhållits som en strategiskt viktig plats för ny kärnkraft i Sverige. Kommunen har också fått finansiering från Naturvårdsverket för att undersöka möjligheterna för ny kärnenergiproduktion, och enligt Region Blekinges analys är området en av de mest lovande platserna för etablering av SMR i landet.
Den nationella samordnaren för ny kärnkraft, Carl Berglöf, har också nämnt Karlshamn som en av de främsta kandidaterna för framtida reaktorprojekt.
"Karlshamn har flera fördelar som gör det till en stark kandidat för ny kärnkraft. Den befintliga energi-infrastrukturen, anslutningen till elnätet och det regionala industriella behovet av stabil elförsörjning gör Elleholm och Guö/Köpagårda särskilt intressanta för vidare analys", säger John Eliasson, affärsutvecklingschef på Kärnfull Next.
Förstudierna omfattar tekniska, miljömässiga, samhälleliga och ekonomiska utvärderingar, och de aktuella fastigheterna i Karlshamns kommun rankas som de mest lämpliga enligt Region Blekinges lokaliseringsanalys. Processen sker i samarbete med Karlshamns kommun och andra relevanta aktörer för att säkerställa att projektet överensstämmer med både lokala och nationella energimål.
"Vi ser fram emot att fördjupa analyserna och undersöka hur SMR kan bidra till en hållbar och stabil energiförsörjning i Blekinge. Genom vårt arbete skapar vi förutsättningar för att Karlshamn kan bli en viktig del av framtidens svenska fossilfria energisystem", avslutar Eliasson.