Tyskland på väg mot 100 gigawatt solkraft under 2024 - energilagring avgörande

Det ursprungliga målet för solkraft under 2024, som sattes till 88 gigawatt enligt den tyska regeringen och utbyggnadsplanen för förnybar energi (EEG 2023), har redan överträffats. I juli sattes dessutom ett nytt rekord för solkraftsproduktionen i Tyskland. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Maria Godfrida

 

 

Den installerade solkraftskapaciteten i Tyskland förväntas nå 100 gigawatt innan året är slut, enligt en prognos från Internationella ekonomiforumet för förnybar energi (IWR). Om den nuvarande tillväxttakten för solenergianläggningar fortsätter, skulle Tyskland kunna överträffa regeringens tidigare fastställda mål för solkraft med god marginal.

Under perioden januari till augusti 2024 har nya solcellsanläggningar med en kapacitet på cirka 10,2 gigawatt installerats och kopplats upp till nätet. Som jämförelse var kapaciteten under samma period 2023 nästan lika stor, med 10,1 gigawatt. I slutet av augusti fanns det ungefär 4,5 miljoner solcellsanläggningar i drift i Tyskland, med en total installerad kapacitet på 93,2 gigawatt.

Norbert Allnoch, chef för IWR, säger:

– Om trenden håller i sig fram till slutet av året kommer över en miljon nya solcellsanläggningar med en kapacitet på över 15 000 megawatt att installeras under 2024. Det är fullt möjligt att den totala installerade kapaciteten för solkraft i Tyskland når 100 gigawatt innan året är slut.

Regeringens mål redan uppnått

Allnoch fortsätter:

– Trots att solcellsutbyggnaden i Tyskland med 15 000 megawatt per år är imponerande, bleknar den i jämförelse med vad som händer i Kina. Under de första sju månaderna av 2024 installerades solcellsanläggningar i Kina med en total kapacitet på 123 500 megawatt. För hela året förväntas Kina nå en rekordutbyggnad på runt 250 000 megawatt solkraft.

Producerar inte dygnet runt

Enligt IWR förväntas den samlade kapaciteten från nyinstallerade sol- och vindkraftsanläggningar i Tyskland uppgå till mellan 15 och 20 gigawatt under 2024. Den årliga elproduktionen från dessa nya anläggningar beräknas nå cirka 20 miljarder kilowattimmar. 

Allnoch understryker dock att sol- och vindkraftverk inte kan producera elektricitet dygnet runt, till skillnad från kärnkraftverk. Därför kommer energilagring att vara avgörande för att kunna använda solenergi under natten eller molniga dagar.

Fortlöpande datainsamling och justeringar

Denna prognos är baserad på data från det tyska marknadsregisteret hos Bundesnetzagentur (BNetzA), med information till och med den 5 september 2024. Statistiska förändringar och tillägg är möjliga då anläggningar rapporteras in retroaktivt, men detta förändrar inte den övergripande trenden. Bundesnetzagentur har ännu inte offentliggjort uppgifterna för augusti 2024, men data fram till och med juli visar på en fortsatt stark tillväxt.

Källa: Recharge News