Därför är ett eHouse ett mer kostnadseffektivt, snabbt och säkert sätt att lösa elförsörjningen

Allt fler svenska företag väljer nyckelfärdiga eHouse i stället för platsbyggda ställverk när de ska uppgradera sin elförsörjning. Bilden visar ett eHouse från ABB som lyfts på plats hos Nynas raffinaderi i Nynäshamn.

Med skräddarsydda elektronikhus från ABB kan industrier och annan verksamhet enkelt och tryggt kapa timmar, spara pengar och öka säkerheten när elförsörjningen ska byggas ut. Genom att ABB kliver in och tar helhetsansvar för projektets samtliga delar minskar ledtiden på plats drastiskt jämfört med ett traditionellt platsbygge.

– En viktig anledning till att allt fler svenska industrikunder nu börjar välja nyckelfärdiga eHouses istället för platsbyggda ställverk för sin elförsörjning är att de är trångbodda. De har helt enkelt inte utrymme nog att anlägga ny elinfrastruktur i sina produktionsanläggningar. Och så medför långvariga och omfattande platsbyggen oreda på sajten och risker för produktionsstörningar. Det säger Patrik Häggblom, anbudsingenjör på ABB Electrification. Som expert på eHouse är han regelbundet ute hos kunder för att se över deras anläggningar och elinfrastruktur. Det kan vara existerande anläggningar som ska expandera, eller nybyggnationer, och som behöver anlita extern hjälp för att få till den bästa lösningen för sin elförsörjning.

– Industrin blir allt mer slimmad och effektiv. Det är inte längre lönsamt att ha de resurserna eller kompetensen som krävs för att projektera ny elinfrastruktur i egen regi. Dessutom råder, som vi alla vet, stor kompetensbrist på det här området. ABB kan här hjälpa kunden genom att ta ett helhetsgrepp, från rådgivning, projektering till installation av nyckelfärdig lösning, säger Håkan Morling, avdelningschef på ABB Electrification.
 

Skräddarsydd anläggning för alla sorters verksamheter

Teknikhus, elektronikhus, eller som ABB kallar sina: eHouse. Kortfattat är det ett förmonterat och modulbaserat driftutrymme för utomhusplacering som rymmer ställverk och annan nödvändig och önskad utrustning som kunden behöver för sin elförsörjning. ABB producerar sina eHouse på plats i Sverige hos en lokal partner och den ingående utrustningen förtestas under kontrollerade former innan leverans.

Vilken är den största missuppfattningen om eHouses?

– Att det skulle handla om vanliga sjöfartscontainrar fyllda med utrustning och bara finnas i typ två storlekar. Och så är det ju inte alls. ABB är unika på så sätt att vi kan göra väldigt stora byggnader och har stor spännvidd, från små teknikhus till byggnader i flera våningar med kontorsplatser och sanitetsutrymmen, säger Patrik Häggblom.

Större eHouses kan exempelvis ställas på en industri och utrustas med eget kontrollrum i samband med att verksamheten utökas. Oavsett storlek så handlar det om traditionellt välisolerade byggnader med hög brandklass och lång livslängd. Men det unika är att de är mobila och snabbt kan lyftas på plats och driftsättas.

 

b
Ett eHouse kräver i grunden enbart en stor transport, vilket minskar nybyggnationens samlade klimatavtryck.
b
Genom att eHouse levereras komplett, testat och klart och snabbt kan driftsättas slipper kunden de långvariga störningar på sajt som ett platsbygge kan medföra.

5 viktiga fördelar med eHouse
 

1. Stor tidsbesparing

Jämfört med traditionellt platsbygge reduceras ledtiden på sajt kraftigt genom att ett eHouses lyfts på plats testat och klart och snabbt kan driftsättas. Produktionen behöver inte stoppas och övrig verksamhet kan pågå parallellt. Genom att ABB tar helhetsansvaret försvinner tidsödande seriella delmoment och tillståndshantering för olika entreprenörer och transporter.

2. Ökad säkerhet

Det nyckelfärdiga systemet, som är förtestat i kontrollerad miljö inomhus, minskar stressen för personalen på plats vid installation och driftsättning. Säkerhetsriskerna med att ha mycket transporter och extern personal från olika leverantörer på sin anläggning en längre tid försvinner.

3. Mer kostnadseffektivt

Kostnaden för projektet blir förutsägbar då ABB har helhetsansvaret och kunden inte behöver anlita olika entreprenörer och ha egen specialiserad personal för att kunna administrera och samordna projektet.

4. Yteffektivt och flexibelt

ABB:s utrymmessnåla eHouses skräddarsys efter kundens behov. De kan enkelt ställas på den plats som finns tillgänglig. Utan att det påverkar driften kan kunden snabbt bygga upp ny parallell elektrisk infrastruktur, som är optimerad för dagens behov och möjlig att expandera framöver i takt med att elbehovet växer.

5. Minskat klimatavtryck

För att få ett eHouse på plats krävs i grunden enbart en stor transport. Därmed minskar nybyggnationens samlade klimatavtryck för kunden, som annars vid ett platsbygge innebär ett stort antal transporter, ofta långväga, innan alla olika delar är på plats. ABB:s eHouses produceras dessutom i Sverige av en lokal partner, vilket minskar transportutsläppen.
 

”Som rådgivare är idealet att komma in tidigt i processen”

– För att få till den mest optimala lösningen för ett nytt eHouse vill ABB helst komma in tidigt i processen. Då kan vi vara den absolut bästa rådgivaren kring hur man ska integrera och bygga med våra produkter, för det är ju vi som kan dem bäst. Så mitt råd till de som planerar utbyggnad är att ha lite marginal så att man kan få ut så mycket som möjligt av sin nya anläggning när man nu nyinvesterar, säger Håkan Morling.

 

Se filmen om när ABB lyfte på plats två eHouse vid Nynas anläggning i Nynäshamn.

Länk: https://youtu.be/X-Y1s6DwZlM?si=K_-MZM72oqFfAwbG
 

b
Håkan Morling, avdelningschef på ABB Electrification.

Håkan Morling,

Avdelningschef på

ABB Electrification.

Tel: +46 (0)730 49 63 68

E-post: hakan.morling@se.abb.com
 

b
Patrik Häggblom, anbudsingenjör på ABB Electrification.

Patrik Häggblom,

Anbudsingenjör på

ABB Electrification.

Tel: +46 (0)70 576 05 17

E-post: patrik.haggblom@se.abb.com