Den världsledande vätgasdrivna järnvägslinjen RB15 i det bergiga Taunusnätverket i Tyskland kommer från och med januari nästa år att ersätta sina bränslecellsdrivna tåg med dieseldrivna enheter. Den ansvariga kollektivtrafikmyndigheten, Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV), planerar att hyra in 16 dieseltåg fram till slutet av 2025.
De bränslecellsdrivna tågen, Coradia iLint, tillverkade av franska Alstom, har haft upprepade tekniska problem sedan de började trafikera linjen i december 2022. Under 2023 ställdes 19 % av de planerade tågresorna in på grund av tekniska fel, och RB15-linjen var helt avstängd under flera veckor i början av året. Som kompensation erbjöd RMV gratis resor för passagerare under april och maj.
– Efter att vi äntligen nådde den pålitlighet som våra passagerare rättmätigt kräver i somras, blev de återigen drabbade av tekniska problem på vätgastågen från sensommaren, säger RMV:s vd Knut Ringat.
Alstom arbetar nu för att byta ut de felaktiga komponenterna. Åtgärder som ökad produktion av reservdelar och extra arbetsskift för verkstadspersonal har vidtagits för att säkerställa att tillräckligt många tåg finns tillgängliga fram till dieseltågens övertagande.
Alstom står för kostnaderna
Alstom bär kostnaderna för reparationerna och hyran av de dieseldrivna ersättningstågen.
– Genom att använda de beprövade dieseltågen skapar vi det viktigaste: en pålitlig tågtrafik på Taunusbanan för våra medborgare, säger Ulrich Krebs, RMV:s styrelseordförande och politiker från CDU.
Han tillägger dock att diesel inte är en långsiktig lösning:
– Det är beklagligt att Alstom har undergrävt förtroendet för nya drivsystem med de två år av ständiga problem.
Vätgasdrift på andra linjer fortsätter
Den närliggande RB12-linjen på Taunusnätverket, som sträcker sig mellan Königstein och Frankfurt, kommer fortsatt att använda Alstoms vätgasdrivna bränslecellsfordon.
Liknande problem på andra håll
Problemen med vätgasdrivna tåg är inte unika för Taunusnätverket. I september tvingades den norra RB33-linjen, som drivs av EVB, tillfälligt återgå till dieseldrift. Detta skedde efter att en störning i bränsletillförseln från industrigaskoncernen Linde lämnade tågen utan vätgas.
Investeringar på sikt
Trots utmaningarna fortsätter Tyskland att satsa på vätgas som en del av sin långsiktiga strategi för hållbara transporter. Problemen med Alstoms tåg pekar dock på behovet av ytterligare utveckling och förbättring av denna teknik för att uppfylla framtida krav.
Källa: Alstom