Energimyndigheten har beviljat stöd till sex nya forskningsprojekt inom programmet Industrins energi- och klimatomställning, på ett totalt beviljat belopp på 61 miljoner kronor.
Projekten ska bland annat utveckla ångkrackning av plastrikt blandavfall, hållbara grafenbaserade produkter från uttjänta batterier, och värmeåtervinningssystem i saltpetersyra- och kvävegödseltillverkning.
Industrins omställning är i full gång för att Sverige ska nå målet om nettonollutsläpp år 2045. Genom Energimyndighetens program IndEKO, industrins energi- och klimatomställning har nu sex forskningsprojekt fått finansiering och delar på 61 miljoner.
– Ett av de projekt som nu beviljats finansiering drivs av ett industrikluster i norra Sverige och visar hur industrins utveckling kan gå hand i hand med både trygg energiförsörjning och hållbarhet, säger Klara Helstad, biträdande avdelningschef på avdelningen Forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten.
Ett tydligare fokus på robusthet och försörjningstrygghet är viktiga frågor för industrins långsiktiga konkurrenskraft. Det handlar om allt från att minska industrins processutsläpp och effektivisera användningen av energi och resurser.
– Söktrycket till utlysningen har varit väldigt högt. Det visar att omställningen sker nu och att det finns ett stort behov av stöd, säger Susanna Thörn, forskningshandläggare på Energimyndigheten.
Sex nya beviljade projekt inom IndEKO
- Hållbara grafenbaserade produkter från uttjänta batterier
- Omställningsorienterad affärsmodellsinnovation hos en global energiutrustningsleverantör
- Utveckling av ångkrackning av plastrikt blandavfall för en transformativ omställning av petrokemiska kluster
- Utveckling av värmeåtervinningssystem för högtemperaturprocesser för disruptivt teknikskifte i salpetersyra- och kvävegödseltillverkning
- Resurs- och energieffektiva industrikluster i Norra Sverige
- Fossilfri grafitproduktion genom grafitisering av biomassa i järnsmälta
Om Industrins energi- och klimatomställning, IndEKO
Programmet Industrins energi- och klimatomställning, IndEKO, startade 2019 och stöttar projekt som bidrar till den gröna omställningen. Syftet är att möjliggöra en långsiktigt hållbar utveckling av energisystem inom industrin och bidra till att uppfylla Sveriges energi- och klimatmål. Programmet pågår fram till 2029.
IndEKO stödjer forskning, utveckling och demonstrationsprojekt och vänder sig till företag, universitet, högskolor och institut som kan söka stöd.
Programmet ingår i det internationella partnerskapet Clean Energy Transition Partnership (CETP), som finansierar projekt för den gröna omställningen både i Europa och globalt.