Europa leder den globala satsningen på kärnkraft

USA:s kärnkraftsjätte Westinghouse kommer att bygga fyra SMR-enheter med sin AP300-design i nordöstra England. Bild: Med tillstånd av Westinghouse

Kraftfulla globala investeringar i kärnkraft

Under de senaste fem åren har globala investeringar i kärnkraft ökat med över 50 procent i nästan alla regioner, vilket visar kärnkraftens växande roll i den globala energiomställningen.

Europa är i framkant med investeringar på över 200 miljarder dollar, medan Sydamerika och Eurasien har mer än fördubblat sina årliga investeringar. USA har också utökat sitt åtagande och investerar ytterligare 2,7 miljarder dollar i sin kärnbränslekedja, utöver de 7,5 miljarder dollar som redan investeras årligen.

Enligt World Nuclear Association bygger Kina för närvarande 31 nya reaktorer, Indien sju, Ryssland sex och Turkiet fyra. I Europa planerar Polen, Ukraina och Storbritannien att bygga mellan två och fyra nya reaktorer under de kommande åren.

Frankrike, som har den största andelen kärnkraft i sin energimix globalt, med 56 reaktorer som står för 63 procent av landets elproduktion, planerar att bygga sex nya reaktorer till en uppskattad kostnad av 60 miljarder euro. Dessa ska följas av ytterligare åtta reaktorer.

Kärnkraftens höga energipotential och låga utsläpp gör den till en viktig del av övergången till ren energi. Prognoser pekar på en fortsatt ökad efterfrågan på kärnkraftsproducerad elektricitet i takt med att fler länder satsar stort på teknologin.