Sprängningsarbetet 45 meter under mark har påbörjats och markerar starten för utbyggnaden av Sveriges befintliga slutförvar för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Projektet, som beräknas pågå i sex år, kommer att tredubbla förvarets kapacitet.
SFR ligger 60 meter under Östersjöns botten och togs i drift 1988. Anläggningen består av fyra 160 meter långa bergsalar samt en bergkammare med en 50 meter hög betongsilo för det mest radioaktiva avfallet. Två parallella tunnlar, vardera en kilometer långa, förbinder förvarssystemet med markytan. Den totala slutliga förvaringskapaciteten är cirka 63 000 kubikmeter.
Ett underjordiskt förvar under Östersjön
Merparten av det kortlivade radioaktiva avfallet som deponeras i SFR kommer från Sveriges kärnkraftverk. Avfall från sjukhus, veterinärmedicin, forskning och industri placeras också där.
Utbyggnad för framtida avfall
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bygger ut för att kunna ta emot avfall från nedmontering och rivning av Sveriges kärnkraftverk. Det handlar bland annat om reaktorkomponenter, betong och andra byggmaterial.
Efter utbyggnaden kommer förvarssystemet att omfatta sex nya bergsalar, vardera 240 till 275 meter långa. Utbyggnaden sker på ett djup av 120 till 140 meter, i nivå med den djupaste delen av det nuvarande förvaret. Totalt beräknas förvaringskapaciteten uppgå till ungefär 180 000 kubikmeter.
Skanska och SKB ansvarar
Bergarbetet inleddes i december 2024, och den 23 januari 2025 markerades den officiella starten för sprängningsarbetet. Det sker i samarbete med byggföretaget Skanska, som ansvarar för utbyggnaden tillsammans med SKB.
Vid ceremonin för sprängningsstart deltog SKB:s vd Stefan Engdahl, projektledaren för utbyggnaden Ida Tjerngren, Skanskas vd Magnus Persson, kommunstyrelsens ordförande i Östhammar Fabian Sjöberg samt statssekreteraren vid Klimat- och miljödepartementet Daniel Westlén. Tillsammans tryckte de på knappen som utlöste en av de första sprängladdningarna och symboliserade starten på projektet.
– Det känns mycket bra att vi nu har påbörjat bergarbetet i Forsmark – sa Engdahl. – Utbyggnaden av SFR är en viktig förutsättning för fossilfri elproduktion vid kärnkraftverken, både nu och i framtiden.
Samarbete med Skanska
SKB tecknade i juli 2023 ett samarbetsavtal med Skanska för att genomföra utbyggnaden av SFR.
– Att Skanska får bidra till samhällsutvecklingen genom detta unika projekt är en betydelsefull uppgift – sa Persson. – Vi har ett nära samarbete med SKB, och det här projektet visar hur framgångsrika vi kan vara när vi delar kompetens, erfarenheter och kunskap med varandra.
Källa: Nuclear World News