NordBalt – en nyckelspelare när Baltikum lämnar det ryska elsystemet

Foto: Filipe Paulo / unsplash

På lördag tar de baltiska länderna ett historiskt steg genom att koppla bort sina elnät från det ryska synkronområdet. Efter mer än tio års förberedelser ska de istället ansluta till det kontinentaleuropeiska elsystemet – men först måste avgörande tester genomföras.

Svensk kabel spelar en avgörande roll
Sverige har varit en viktig partner i denna övergång, och sjökabeln NordBalt, som förbinder Nybro i Sverige med Klaipéda i Litauen, har haft en central betydelse. Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, har under lång tid samarbetat med sina baltiska kollegor inför denna omställning.

NordBalts roll blev än viktigare efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022, då de baltiska länderna upphörde med sin elhandel med Ryssland. Trots detta har de fortsatt vara en del av det ryska synkronområdet och därigenom varit beroende av ryska stabiliseringstjänster för att hålla nätfrekvensen på 50 Hz.

– Inom ett synkronområde har alla anslutna nät samma frekvens och strömmen kan flöda fritt. Vid störningar kan hela systemet påverkas eftersom allt är sammankopplat, förklarar Pontus de Maré.

Övergången kräver stabilitet
Större synkronområden, som de i Nordamerika, Ryssland eller Kontinentaleuropa, är generellt sett stabilare eftersom de har en större förmåga att hantera störningar. På lördag kopplar Baltikum bort sina växelströmsförbindelser med Ryssland och blir tillfälligt en elektrisk ö. Innan de kan anslutas till det europeiska systemet måste ett antal tester säkerställa att deras elnät är tillräckligt stabilt.

Under denna kritiska fas får ingenting gå fel, eftersom det baltiska systemet då är mer känsligt för störningar. Här spelar NordBalt en nyckelroll, tillsammans med Estlink 1 mellan Finland och Estland samt LitPol mellan Litauen och Polen.

– NordBalt har en särskild funktion för aktiv frekvensreglering, vilket innebär att den kan hjälpa till att hålla elnätets frekvens stabil under övergången, säger Pontus de Maré.

Baltikum stärker sin energisäkerhet
För att minska sårbarheten har de baltiska länderna gjort omfattande investeringar i nya elförbindelser och stabiliserande system, exempelvis synkronkompensatorer.

En direkt konsekvens av Baltikums utträde ur det ryska synkronområdet är att den ryska enklaven Kaliningrad blir isolerad. Det innebär att regionen måste hantera sitt eget elnät utan stöd från det tidigare större systemet.