Ökad beredskap för företag efter misstänkt sabotage i Finska viken

Ungefärlig placering av Balticconnector mellan Finland och Estland. Karta: Wikipedia Common, Kredit: Open Street Map

Efter det misstänkta sabotaget mot Balticconnector har företag uppmanats att höja sin beredskap och vara uppmärksamma. Finland är väl förberett för att hantera sabotage och yttre hot, delvis tack vare ett nära samarbete mellan myndigheter och företag.

Finlands Försörjningsberedskapscentral har ett nätverk för informationsutbyte som involverar cirka 1000 företag som anses vara kritiska för försörjningsberedskapen, enligt Axel Hagelstam, direktör för forskning och analys på mediet Svenska Yle.

Upprätthåller även andra viktiga funktioner

Gasledningen Balticconnector och informationskabeln som nyligen skadades anses vara kritisk infrastruktur. Det innefattar inte bara fysiska strukturer som byggnader, utan även system, tjänster och produktion som upprätthåller samhällets viktigaste funktioner.

Hagelstam säger att deras arbete innebär att förutse oönskade händelser och deras konsekvenser samt förbereda sig för dem.

Det misstänkta sabotaget har inte omedelbart påverkat försörjningsberedskapen i Finland.

Garanti

Måns Holmberg, VD för Borgå Energi, nämnde att en sträng och lång vinter skulle kunna skapa problem i gasförsörjningen. Men tack vare LNG-terminalen i Ingå med kapacitet som överstiger Finlands konsumtion, finns det en garanti för att gasförsörjningen inte störs.

Kommunikationskablarna är också dubbelkopplade, och det finns backup-system för kritisk information mellan Finland och utlandet.

Hagelstam understryker vikten av nära samarbete med företag och ägare av den kritiska infrastrukturen och produktionen, särskilt i händelse av störningar. Detta samarbete är avgörande för att trygga försörjningen.

Källor: Borgå Energi/Svenska Yle