Toppmodern ultraljudskamera effektiviserar BTEA:s besiktningsarbete året runt

Moderna ultraljudskameror används idag till allt från att detektera läckor på tryckluftssystem, hitta trasiga lager och detektera PD (begynnande isolationsfel). Elnätsföretaget BTEA valde att investera i ultraljudskameror för PD detektion från FLIR. Deras leverantör är TestNordic, som sedan 2012 levererat världsledande testinstrument till många kunder i energisektorn, däribland ABB, Vattenfall Services Nordic, ONE Nordic och LBS.

Bergs Tingslags Elektriska, BTEA, är ett elnätsföretag med utpräglad landsbygdskaraktär. Med drygt 9000 nätkunder finns BTEA fördelade i södra Jämtland, delar av Härjedalen samt i en del av Medelpad. BTEA distribuerar miljövänlig energi och erbjuder våra kunder prisvärda och långsiktiga energilösningar. Bolaget förfogar över relativt stort koncessionsområde med ett elnät som bland annat består av ca 500 km 24kV och 52kV luftledningar.

–Vi fick en demonstration av en ultraljudskamera av TestNordic och blev intresserade. Kameran är så smidig att man kan sätta den i handen på nästan vem som helst. När vi hade en störning som vi inte kunde identifiera bestämde vi oss för att investera i FLIR Si2-PD Ultraljudskamera för PD detektion, som möjliggör snabb och enkel detektering av partiella urladdningar i högspänningsanläggningar. Med kameran kan vi hitta saker som inte syns alls, säger Richard Lundgren, elnätschef på BTEA.

Klicka här för att läsa mer om våra tjänster och produkter här:

b

Bra komplement till helikopterbesiktning

När BTEA på vårvintern inte hade så mycket att göra beslöt de att prova att använda ultraljudskameran till att besiktiga linjer med skoter. De såg då att de kunde detektera trasiga porslins isolatorer som inte hade hittats under helikopterbesiktningarna som gjorts tidigare. Ultraljudskameran hade hittat porslin som inte kunde hittats med andra metoder. Analysen med en beskrivning av felet samt rekommendationen gör verktyget ytterst kraftfullt.

Kameran används även till generell besiktning och felavhjälpning.

–Vi är ute och besiktigar heldagar året runt, oavsett väderlek. Ultraljudskameran kommer till sin rätt oavsett väderförhållanden. Vi uppskattar att ultraljudskameran är otroligt enkel att använda. Den är verkligen så användarvänlig att man kan sätta den i händerna på i princip vem som helst, säger Richard Lundgren.

Test Nordic grundades 2012 och är återförsäljare av marknadens absolut bästa testinstrument för den nordiska kraftindustrin. Ett viktigt signum för TestNordic är att lyssna till och uppfylla kundernas förväntningar och behov.

www.testnordic.se
Besök oss gärna på Elmässan den 16-17 oktober.