Toshiba samarbetar med polska företag i bygget av landets första kärnkraftverk

I november 2022 valde den dåvarande polska regeringen Westinghouse AP1000-reaktorteknologi för konstruktion på Lubiatowo-Kopalino-platsen i Choczewo kommun i Pommern i norra Polen. Illustration: PEJ

Japanska Toshiba har ingått ett samförståndsavtal med två polska företag för att utforska samarbete inom utrustningsleverans och underhållstjänster för Polens första kärnkraftverk.

Toshiba Energy Systems & Solutions (Toshiba ESS) och dess dotterbolag Toshiba International (Europe) Ltd (TIL) har undertecknat ett avtal med Rockfin sp zoo, tillverkare av hjälputrustning för ångturbiner och generatorer, och EthosEnergy Poland SA, en leverantör av underhållstjänster.

Detta samarbete syftar till att etablera en leveranskedja i Polen för att stödja landets första kärnkraftverk i Lubiatowo-Kopalina. Nästa steg i processen innebär detaljerade diskussioner mellan de fyra parterna om samarbetsområden.

– Vi är glada över att tillkännage undertecknandet av ett samförståndsavtal med Rockfin och EthosEnergy, vilket skapar ett starkt potentiellt samarbete för Polens första kärnkraftsprojekt, säger Shinya Fujitsuka, direktör och vice vd för Toshiba ESS.

– Vi är dedikerade till att bidra till energihållbarhet, förbättrad energisäkerhet och att skydda den globala miljön genom vår kärnenergiverksamhet.

Erfarenhet och Teknik

Toshiba ESS har lång erfarenhet och avancerade tekniska kapaciteter inom kärnenergi, inklusive anläggningsbyggnation, underhåll, stöd vid omstarter av anläggningar, avveckling och demontering. Företaget hanterar också bränslecykeln och utvecklar framtida energikällor, inklusive nästa generations reaktorer. Toshiba är känd för sin expertis inom ångturbiner, generatorer för kärnkraftverk och primära cykelsystem för kärnreaktorer, och har varit involverad i projekt som Vogtle i USA och Barakah i Förenade Arabemiraten.

– Vi är stolta över att ha undertecknat ett samförståndsavtal med Toshiba ESS, säger Rockfin. – Detta partnerskap är ett betydande steg framåt i genomförandet av det nya polska AP1000-kärnkraftsprojektet i Lubiatowo-Kopalina.

Rockfin har nyligen levererat hjälputrustning för turbiner till Hinkley Point C-projektet i Storbritannien och Akkuyu-projektet i Turkiet.

AP1000-reaktorer i Polen

Ett avtal om leverans av anläggningen undertecknades i maj förra året av Westinghouse, Bechtel och Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ). Miljö- och klimatministeriet utfärdade i juli ett beslut i princip för PEJ att bygga anläggningen. Målet är att Polens första AP1000-reaktor ska tas i kommersiell drift 2033.

Under ett ingenjörsavtal som undertecknades i september förra året, i samarbete med PEJ, kommer Westinghouse och Bechtel att slutföra en platsanpassad design för en anläggning med tre AP1000-reaktorer. Dokumentationen inkluderar huvudkomponenterna i kraftverket: kärnkraftsön, turbinön och de tillhörande installationerna samt administrativa byggnader och infrastruktur relaterad till anläggningens säkerhet. Kontraktet innebär också stöd för investeringsprocessen och anpassning till gällande lagstiftning i samarbete med PAA och Office of Technical Inspection.

Ett betydande framsteg

I juni 2022 tillkännagav Toshiba ESS att de och dess amerikanska dotterbolag, Toshiba America Energy Systems Company, hade nått en överenskommelse med Bechtel om att samarbeta kring leveransen av ångturbiner och generatorer för Polens första kärnkraftverk.

Detta samarbete markerar ett betydande framsteg i Polens strävan att stärka sin energikapacitet genom kärnkraft. Med stöd från erfarna internationella aktörer som Toshiba och Bechtel ser det ljust ut för Polens energisektor.

Källa: World Nuclear News