NATO utforskar mikroreaktorer för militära tillämpningar med nytt partnerskap

Mikrokärnkraftverk erbjuder betydande fördelar, inklusive minskade byggkostnader och tidslinjer, minimala vattenbehov och möjligheten att placeras nästan var som helst. Foto: Last Energy

Den USA-baserade mikroreaktorutvecklaren, Last Energy, har gått samman med NATOs energisäkerhetscenter (ENSEC COE) för att undersöka militär användning av mikrokärnkraftsteknik. Detta samarbete syftar till att undersöka och potentiellt distribuera mikroreaktorer vid NATO:s militära installationer.

Avtalet, undertecknat av Last Energys vd Bret Kugelmass och ENSEC COE:s direktör överste Darius Uzkuraitis, markerar en betydande milstolpe som det första partnerskapet mellan ENSEC COE och ett kärnenergiföretag. Enligt detta avtal kommer Last Energy att bidra till gemensam forskning med ENSEC COE, med fokus på användningen av mikroreaktorer vid Natos baser. Företaget kommer också att fungera som industrirådgivare till ENSEC COE för bredare kärnkraftsarbete och engagera sig i andra gemensamma projekt, inklusive utplacering av mikroreaktorer.

Säkerställa energisäkerhet

Kugelmass betonade vikten av kärnenergi för att tillhandahålla tillförlitlig och riklig kraft för militära operationer, och angav att det är nödvändigt för att säkerställa energisäkerhet dygnet runt på militärbaser. 

Last Energy, en spin-off av Energy Impact Center, specialiserar sig på SMR-teknik med sin PWR-20 mikroreaktor. Denna reaktor är baserad på en tryckvattenreaktor med en kapacitet på 20 MWe eller 60 MWt. Kraftverksmodulerna byggs utanför anläggningen och monteras på plats, vilket avsevärt minskar byggtiden. Den förväntade monteringstiden för en reaktor är 24 månader efter det slutliga investeringsbeslutet och kraftverket har en antagen livslängd på 42 år.

Natos spetsforskningscenter för energisäkerhet ligger i Vilnius, Litauen, och är ett av 28 Nato-ackrediterade expertorgan. Den ger råd till medlemsmilitärer om strategier och tekniker för att säkerställa energiresiliens, effektivitet och säkerheten hos kritisk energiinfrastruktur. Centret grundades 2012 och samarbetar med industri, akademi och regeringspartners för att utveckla lösningar för Natos energiutmaningar.

Mikrokärnkraftverk med betydande fördelar

Partnerskapet mellan Last Energy och ENSEC COE inkluderar arbete med kärnenergitillämpningar för Natos militära installationer och operationer. Detta samarbete ligger i linje med Natos bredare fokus på att prioritera energisäkerhet. Mikrokärnkraftverk erbjuder funktioner som möjliggör en direkt strömanslutning, vilket gör det möjligt för NATO-installationer att undvika begränsningarna och prisvolatiliteten hos traditionella kraftnät.

Genom att utforska mikrokärnkraftslösningar strävar Nato efter att förbättra sin energisäkerhet och operativa motståndskraft inför nya globala utmaningar. 

Källa: World Nuclear News