Kraftringen stärker Lunds elnät med historisk investering

Foto: Kraftringen

Lund växer, och i takt med staden växer även behoven av energi. För att möta denna samhällsutmaning investerar Kraftringen nu 290 miljoner kronor i stadens elnät. Genom att installera nya mottagningsstationer och använda avancerad teknik strävar man efter att säkra elförsörjningen, vilket säkerställer att både hem och forskningsanläggningar fortsätter att ha tillgång till elektricitet.

Under den kommande femårsperioden fram till 2030 ökar Kraftringen sina investeringar avsevärt, med en mer än fördubblad investeringstakt jämfört med tidigare. Totalt kommer över 3,5 miljarder kronor att investeras i Kraftringens elnät, varav en betydande del satsas i Lund.

Lund har ett stadsnät som inte är särskilt känsligt för väderförhållanden. Däremot står staden, liksom många andra stora svenska städer, inför utmaningen att möta den snabbt ökande efterfrågan och konsumtionen av elektricitet. Trender som urbanisering och elektrifiering bidrar till denna höga efterfrågan på el i städer. Det innebär att det råder trångt i elnäten i våra städer, och Lund är inget undantag. Ett exempel på den ökade elanvändningen är Kraftringens uppdrag från Region Skåne att bidra till elektrifieringen av bussflottan i Lund, som bytt från gas- till eldrift.

Genom att investera 290 miljoner kronor i Lunds elförsörjning fokuserar Kraftringen främst på att utöka antalet mottagningsstationer från tre till fem. Den totala kapaciteten ökar från 150 MW till 230 MW, en ökning med 53 procent. Besluten att investera har fattats i samarbete med Lunds kommun för att möta de förändrade behoven och stödja den samhällsutveckling som kommunen strävar efter.

Adam Sandgren, näringslivschef på Lunds kommun, betonar vikten av dessa investeringar för att möjliggöra tillväxt och etablering av företag i kommunen. Han noterar att Lunds kommun är i stark tillväxt och att investeringar är nödvändiga för att hantera det tryck som finns. Samarbete mellan Kraftringen och Lunds kommun är avgörande för att uppnå gemensamma ambitioner och stödja tillväxten.

De två nya mottagningsstationerna i Gunnesbo och Brunnshög kommer att avlasta de befintliga stationerna i Lund, vilket gör det möjligt för dem att förse andra områden i staden med el. Dessa nya stationer möjliggör även förnyad tillförsel av el till områden i närheten, inklusive Brunnshög där forskningsanläggningen ESS är belägen. Detta kräver en ökad och tillförlitlig elförsörjning i nordöstra Lund, vilket de nya stationerna möjliggör.

Thomas Lindsjö, projektchef på Kraftringen Nät, understryker att investeringarna inte bara kommer att lösa befintliga flaskhalsar utan även göra det möjligt att ansluta fler solceller och laddstolpar, vilket stöder övergången till förnybar energi.

Under byggandet av de nya mottagningsstationerna kommer även närliggande nät att anpassas och framtidssäkras med nya funktioner och komponenter. Den nya tekniken är mer automatiserad och självläkande, vilket innebär att den kan förutse och åtgärda problem innan de uppstår. Detta öppnar upp för en omstrukturering av elnätet baserat på nya insikter och lärdomar från stora mängder data och diagnoser, vilket möjliggör förbättringar för framtiden.