Locus Energy expanderar sin förvärvsverksamhet inom vattenkraft i Dalarna

Foto: Locus Energy

Locus Energy AB, ett portföljbolag under SEB Nordic Energys paraply, har förvärvat fyra vattenkraftstationer längs Västerdalälven och Ljusnan, verksamma inom elområdena SE3 och SE2. Genom detta förvärv utökar Locus Energy sin närvaro i Dalarna och kompletterar sin befintliga portfölj av investeringar inom vindkraft samt sitt partnerskap med Dala Vind.

Detta förvärv ökar volymen av lokal småskalig vattenkraft som Locus Energy äger i Sverige, vilket kompletterar bolagets redan etablerade portfölj av anläggningar i södra Sverige. Det kompletterar också tidigare vindkraftsförvärv i Dalarna, inklusive partnerskapet med Dala Vind för utvecklingen av Fageråsens vindpark i Malung-Sälen i april och förvärvet av Trollberget utanför Falun i mars.

Niklas Sörensen, VD på Locus Energy, kommenterar: "Genom denna off-market affär har vi än en gång visat vår förmåga att dra nytta av våra nätverk. Att bidra till att påskynda Dalarnas energiomställning är ett långsiktigt mål för Locus Energy."

Hans Teimert från Nora, representant för säljarkollektivet, tillägger: "Som långvarig ägare av vattenkraft i Sverige och med erfarenhet av transaktioner, uppskattar jag särskilt Locus Energys smidiga förvärvsprocess och deras genuina kompetens inom vattenkraft."

Köparen hade rådgivning från ett team bestående av Delphi Advokater för juridisk expertis och Grant Thornton för ekonomisk expertis.

Locus Energy är finansierat av artikel 9-fonden SEB Nordic Energy, som erhåller kapital från svenska och nordiska pensionsfonder. Bolaget investerar i anläggningar för hållbar lokal energiproduktion som kan uppgraderas med ny teknik för att främja utvecklingen. För närvarande har Locus Energy direkta investeringar i 48 nordiska kommuner.