Skövde Energi satsar på grön vätgas med stöd från Klimatklivet

Foto: Skövde Energi

Skövde Energi har ansökt om investeringsstöd genom Klimatklivet för att producera grön vätgas i Skövde.

"Vi vill vara en drivkraft för den gröna omställningen. Att satsa på vätgas är en viktig del för att säkra arbetstillfällen i Skaraborg och att nå vårt mål om ett fossilfritt Skövde," säger Sammy Tanhua, vd för Skövde Energi.

Ansökan omfattar produktion, distribution och lagring av vätgas. Första steget inkluderar en 5 MW elektrolysör med en planerad produktionsvolym på 775 352 ton vätgas per år vid full kapacitet. Vätgasen ska produceras med förnybar el från elnätet genom ett PPA (Power Purchase Agreement) som uppfyller kriterierna för förnybar vätgas i elområde 3. Elektrolysören ska byggas på fastigheten Skövde 5:241, nära Skövde Energis kontor på Energivägen.

"Var femte person inom industrin i Sverige arbetar i ett företag i Västra Götaland. Vår regions fortsatta utveckling är avgörande för hela Sverige. Nu har vi möjligheten att stärka konkurrenskraften genom att satsa på omställningen av energisystemet med vätgas," säger Katarina Jonsson, styrelseordförande för Skövde Energi.

"Vätgas är en utmärkt energibärare som bidrar till ett fossilfritt energisystem. Intresset för vätgas är stort i Europa, och det är viktigt för både Sveriges och Skaraborgs konkurrenskraft att utveckla en strategi för utbyggnad av denna infrastruktur," säger Sammy Tanhua.

Svar på ansökan väntas under hösten 2024.

Klimatklivet är ett stödprogram för investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Investeringsstödet möjliggör satsningar på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Stödet kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige och delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.