Sinnesro för operatörer av solcellsparker

Foto: Detertech

Installationer av solceller växer snabbt i Norden och resten av Europa. Bara Sverige räknar med att öka sin solcellskapacitet från 4,1 GW år 2023 till 7,3 GW år 2030. 
 

Tyvärr hotar antalet rapporterade stölder från solcellsparker att fortsätta öka i samma takt. Det beror på att solcellsparkernas ofta avskilda lägen, deras värdefulla tillgångar och det extremt höga priset på kopparskrot tillsammans har gjort dem till ett mycket attraktivt mål för organiserade kriminella ligor.

Alla tillgängliga bevis visar att kriminella ligor blir alltmer organiserade, ständigt prövar nya metoder att arbeta på och snabbt sätter i system de metoder som visar sig vara effektiva. Därför är det viktigt med avskräckande och detekteringsbaserad teknik som motverkar detta, säger Johan Buch, Sverigechef på DeterTech i Sverige.

DeterTech erbjuder en rad snabbt implementerbara lösningar, som på solcellsparker i hela Europa minskar risker, avskräcker från intrång och övervakar anläggningar 24/7 under hela byggfasen och när de väl är byggda och i drift. Dessa lösningar har nu introducerats på den svenska marknaden och har blivit etablerade för att skydda byggarbetsplatser, förnybar energi och annan kritisk infrastruktur. DTNet och PID 360 har tagits emot särskilt väl, både för korttidshyra och för längre driftsättningar.

Underrättelse

En säkerhetsexpert från DeterTech kommer först på plats att genomföra en riksinventering, vilket ger en platsspecifik och underrättelseledd riskbedömning av platsens mest sannolika sårbarheter. I detta arbete får de stöd av DeterTechs erfarna kriminalunderrättelseanalytiker som håller koll på de kriminella ligornas senaste rörelser, metoder och aktiviteter.  

De kommer sedan att arbeta tillsammans med dig för att ta fram en skräddarsydd säkerhetsplan för anläggningen som utnyttjar de tillgängliga resurserna optimalt.
b

Intrångsdetektering i toppklass

PID 360 skapade marknaden för visuellt verifierade larmsystem och ingår nu i DTNet, som anses vara guldstandarden för intrångsdetektering i tillfälliga eller semi-permanenta miljöer. PID 360 är känd för sitt slående utseende, sin 360° betraktningsvinkel och sitt röstlarmsystem. PID 360-enheterna är batteridrivna och kan användas i upp till 4 år. De har toppmoderna sensorer och bildfunktioner för säker övervakning av intrång dygnet runt. De kan användas som en fristående säkerhetsåtgärd eller anslutas till DTSentinel, som ger en extra högupplöst betraktningsvinkel så länge inkräktarna är kvar på platsen.

Varje enskilt larm verifieras visuellt av en certifierad operatör i DeterTechs särskilda övervakningsscentral, inom en branschledande genomsnittstid på bara 47 sekunder. Det innebär att genuina hot omedelbart eskaleras till en förutbestämd lista över nyckelinnehavare, mobila säkerhetsresurser eller polisen så att inkräktare kan gripas eller avskräckas innan förluster uppstår. Varje misstänkt aktivitet som förtjänar uppmärksamhet lyfts fram, samtidigt som de distraktioner som skulle uppstå om man måste svara på falsklarm filtreras bort. 
 

Detektering

SmartWater®, DeterTechs unika kriminaltekniska markeringsteknik ger ett juridiskt obestridligt sätt att avskräcka från stöld, identifiera tillgångar och få tjuvar dömda. Det är osynligt för blotta ögat men framträder tydligt i UV-ljus. SmartWater-skyltar visar tydligt att en anläggning och dess värdefulla tillgångar är skyddade.

Med en 100-procentig andel fällande domar i omtvistade rättsfall vet vi att brottslingar aktivt undviker platser där det är känt att dessa system används. Om stöldgods skulle återfinnas av polisen ger det dem dessutom bästa möjliga förutsättningar att återlämna egendomen till dess rättmätiga ägare. 
b

Agera nu för att säkra solcellsanläggningar

Om solcellskapaciteten i Sverige ska fortsätta att öka i linje med planerna på att nå 100% förnybar energiproduktion till 2040, är det viktigt att vi prioriterar skyddet av nya och befintliga anläggningar.

DeterTech har idag kontor i både Malmö och Stockholm och tar installationsuppdrag över stora delar av landet. Ta kontakt med vårt team för att utforma och genomföra en skräddarsydd säkerhetsplan som kan ge välbehövlig sinnesro.

För mer information, besök www.detertech.se
 

b
Johan Buch, Sverigechef på DeterTech