Den svenska kärnkraftsuppsickaren Blykalla, som siktar på att utveckla Sveriges första SMR-pilot vid Oskarshamns kärnkraftverk, har nyligen tecknat samarbetsavtal med ABB, vars lösningar inom automation, elektrifiering och digitalisering ska komma till pass vid konstruktionen av pilotanläggningen.
Någon falsk blygsamhet ligger inte för Blykalla, som kallar projektet för ”ett första steg mot att bygga kärnkraft 2.0”.
Av: Simon Matthis
Sedan Blykalla grundades 2013 har för specialiserat sig på avancerade små modulära kärnreaktorer (SMR), som kyls ned av flytande bly på liknande sätt som atomubåtar.
Tungviktare
Tidigare i år drog företaget in 160 miljoner kronor i en A-insamlingsrunda med stöd av entreprenörerna och teknikmiljardärerna Joachim Ante och Daniel S Aegerter, båda kända för sin djupa kunskap om kärnkraftsbranschen. Mikael Fraenkel, CFO på Blykalla, sade då:
– Det här är det största som hänt i kärnkraftsbranschen i Sverige på många år.
Han kallade det för ett ”extremt endorsement” (erkännande) av Blykallas teknik och framtidsplaner. Samtidigt fick Blykalla med sig en annan tungviktare på banan i form av en ny styrelsemedlem i Chirayu Batra, som har en bakgrund IAEA där han har kartlagt snabba reaktorer.
Nu har Blykalla alltså fått med sig ytterligare en samarbetspartner med grundmurat tekniskt kunnande inom många områden på banan. ABB var bland annat med och byggde upp stora delar av Sveriges nuvarande kärnkraftsflotta, via Asea-Atom.
Blykalla kommer säkert få behov av teknisk expertis, då utmaningarna väntas bli minst sagt stora för en oprövad kärnteknik. Enligt Blykalla är det mest komplicerade för ny kärnkraft dock inte att klyva atomer, fissionen, utan att övervaka processen.
”Proof of concept”
ABB ser samarbetet som en viktig del i att stärka Sveriges ledande roll inom kärnkraft. Mer specifikt kommer ABB, inom ramen för samförståndsavtalet, MoU, fokusera på hur deras expertis inom automatisering, elektrifierings- och digitaliseringslösningar kan stödja SMR-prototypen Sealer-E. Samarbetet omfattar också ett ramverk för cybersäkerhet för att säkerställa att reaktorn lever upp till kärnsäkerhetsbestämmelser.
Dessutom ska de två företagen gemensamt titta på hur man kan påskynda kommersialisering av Sealer-tekniken, genom partnerskap, implementeringsscenarier och regulatoriska överväganden.
Initialt kommer man att koncentrera sig på att bygga pilotanläggningen för att testa ”proof of concept” innan man eventuellt expanderar med flera anläggningar. Ett tänkbart scenario är att den första nukleära reaktor tas i drift 2029, eventuellt i Studsvik utanför Nyköping.
Starkt momentum för kärnkraft
När samarbetet med ABB offentliggjordes lyfte Jacob Stedman, vd för Blykalla, fram att han ser ett starkt momentum i Sverige för kärnkraft i allmänhet och SMR i synnerhet.
– Det är därför vi ser fram emot att få ut vår teknik på marknaden som en del av ansträngningarna att möjliggöra övergången till en framtid med nettonollutsläpp.
Men nu ligger fokus närmast på att sätta spaden i backen. Vilket ska ske innan årsskiftet, om allt går som planerat.
– Troligtvis blir det innan årsskiftet. Vi inväntar fortfarande ett uppdaterat bygglov. Det är anledningen till att vi inte börjat än, säger Alexandra Wyler, kommunikationschef på Blykalla.
Hon berättar att målsättningen är att testreaktorn ska stå klar till sommaren.
– Under tiden testas alla funktioner utom fissionen. Testerna kommer att ske löpande under. Vi testar så mycket det går, framhåller hon.
Testerna rör bland annat blykylning och pumpar. Alexandra Wyler berättar vidare att de nyligen har ingått ett nytt stort partnerskapsavtal, denna gång gällande konstruktionen, men hon vill inte avslöja med vilket företag, då det ännu inte är offentligt.
Tre parter
Pilotreaktorn byggs i samarbete med OKG, som äger och driver Oskarshamns kärnkraftverk, och den tyska energijätten Uniper. Reaktorn byggs innanför grindarna på Oskarshamns kärnkraftverks fabriksområde, men i en separat byggnad.
Där driver OKG en av Sveriges och Europas största kärnkraftsreaktorer, medan två andra är avställda.
Enligt Alexandra Wyler har OKG också mycket engagerade i projektet.
– De har varit med på hela resan och är väldigt peppade, betonar hon.
Under byggfasen kommer totalt ett 30-tal personer vara på plats samtidigt. ”En klar majoritet av de olika delarna är från svenska leverantörer, medan resten europeiska”, skriver Alexandra Wyler i ett mejlsvar.
När går arbetet i Oskarshamn in i sin mest intensiva fas, enligt er tidplan? Vilket är det mest kritiska momentet under byggfasen?
”Allt sker i faser: grundläggning, betong, stålstomme, panelväggar, installationer (vent, el, vvs). Därefter installation av vår testutrustning under hösten. Det kommer vara en gradvis upp- och utbyggnad med olika tester. Under 2025 kommer vi börja testa vissa system och andra kommer först att vara på plats 2026”.
Parallellt med pilotfasen kommer Blykalla-teamet i samarbete med ABB utveckla koncept för en kärnkraftsdemonstrationsanläggning, som är nästa steg i utvecklingen mot en kommersiell reaktor. Med demonstrationsanläggningen vill man demonstrera Sealer-tekniken i större skala och validera dess kapacitet.
Om Blykalla:
Grundat 2013.
Blykalla utvecklar och bygger små modulära reaktorer för att leverera fjärde generationens kärnkraft.
Sealer-reaktorn använder flytande bly som kylmedel. Reaktorn kommer med unika säkerhetsegenskaper och egenutvecklade innovationer.
Sealer är en akronym för "Swedish Advanced Lead Reactor".
Små modulära reaktorer (SMR) beskrivs ofta som en lovande framtidsteknik och sådana projekt växer upp som svampar ur jorden runtom i världen. Enligt Internationella energibyrån (IEA) finns flera fördelar med SMR-tekniken, såsom låga kapitalkostnader, större säkerhet och flexibilitet.