Gas- och kolpriserna stiger, oljan sjunker

Foto: Markus Spiske / Unsplash

Efter sommaruppehållet har det skett betydande förändringar på energimarknaden. Priserna på gas, kol och utsläppsrätter har alla stigit, medan oljepriset har sjunkit. Utvecklingen på oljemarknaden har i huvudsak påverkats av ekonomiska nyheter från Kina och USA samt oroligheter i Mellanöstern. Under juli månad sjönk oljepriset med över 10 USD per fat, vilket innebar att priset nådde sin lägsta nivå på sju månader, cirka 76 USD per fat. Under augusti har priset varit volatilt och rört sig mellan 76 och 82 USD per fat.

På den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden har priserna ökat under sommaren. Den 26 augusti stängde TTF M+1 på 37,66 EUR per MWh, en ökning från 32,69 EUR per MWh sedan det senaste marknadsbrevet. De europeiska naturgaslagren har också fyllts på snabbt och var den 25 augusti fyllda till 92 %, vilket överträffade EU

mål om 90 % redan den 19 augusti, långt före måldatumet den 1 november. Denna snabba påfyllning kan tillskrivas en mild vinter, lägre efterfrågan och starka gasflöden från Norge.

Kolpriset har också ökat, delvis på grund av det stigande gaspriset, och priset på utsläppsrätter har sett en mindre uppgång sedan det senaste marknadsbrevet.