Investeringarna i grön vätgas och relaterad infrastruktur halverades till cirka 24 miljarder dollar under 2024, enligt en ny rapport från BloombergNEF. Utvecklingen speglar ett svårt år för marknaden för klimatvänliga energibärare, där få projekt tagit sig förbi avgörande beslut.
– Endast fyra procent av den tillkännagivna globala produktionskapaciteten för ren vätgas fram till 2030 har gått vidare till slutgiltigt investeringsbeslut eller påbörjat byggnation, uppger BloombergNEF.
Dessutom har tre miljoner ton årlig vätgasproduktion, som tidigare utannonserats, skrotats helt – en siffra som troligen är högre i verkligheten eftersom nedlagda projekt sällan kommuniceras öppet.
Försenade avtal och tveksamma investeringar
Den svaga utvecklingen märks även i elektrolysmarknaden, där beställningar av utrustning antingen har försenats kraftigt eller helt dragits tillbaka. Orsaken är ofta att kunderna misslyckats med att säkra finansiering.
– Mindre än en procent av den annonserade produktionskapaciteten har i dag ett bindande försäljningsavtal, konstaterar rapporten. Det är fortfarande billigare att använda fossila alternativ, vilket gör att statliga stöd behövs för att få igång efterfrågan.
Osäkerheten har varit särskilt märkbar i USA, som i början av 2024 sågs som en nyckelmarknad. Men otydlighet kring hur skattelättnader skulle tillämpas bromsade snabbt utvecklingen.
Enligt BloombergNEF var endast 1,2 procent av den globala vätgaskapacitet som nådde investeringsbeslut under 2024 lokaliserad i USA. En viktig orsak var att slutgiltiga regler för det så kallade 45V-avdraget för produktion av grön vätgas inte blev klara förrän i januari 2025 – strax innan Donald Trump återvände till presidentposten.
Samtidigt uppges den nya administrationen vilja minska eller helt frysa flera miljardsatsningar, inklusive fyra regionala vätgaskluster. Detta har gjort aktörer försiktiga inför framtiden, särskilt med tanke på att även skatteavdrag för koldioxidinfångning kan komma att ses över i budgetförhandlingarna.
Kina fortsätter bygga – trots svag efterfrågan
Medan USA tvekar, är Kina fortsatt dominerande. Landet stod för nästan 25 gånger så mycket produktionskapacitet efter investeringsbeslut eller byggstart under 2024 som USA.
Detta trots att direkta subventioner saknas. Att vätgas har pekats ut som en central del av Kinas framtida energisystem har räckt för att driva statliga företag till investeringar – även utan tydlig efterfrågan. Enligt BloombergNEF har det lett till att många av dessa projekt nu visar röda siffror.
Rapporten visar även att de största investeringarna i ren vätgas under 2024 gick till grönt stål – totalt 5,9 miljarder dollar – tätt följt av investeringar i elektrolysörer på 5,8 miljarder.
För att nå klimatmålen till mitten av seklet skulle de årliga investeringarna i grön vätgas behöva fyrdubblas till cirka 35 miljarder dollar per år senast 2030, uppskattar BloombergNEF.
Källa: BloombergNEF