Oppositionen kräver svar. Tysklands beslut att avveckla kärnkraften står återigen i centrum för en intensiv debatt. De konservativa oppositionspartierna CDU och CSU har uppmanat till en fullständig granskning av beslutets grund.
Detta sker i skuggan av påståenden om politisk inblandning som påverkat de expertutlåtanden som legat till grund för avvecklingen.
Säkerhetspolitiska beslut under lupp
Enligt rapporter har Robert Habeck, Tysklands ekonomiminister, fått kritik för hur beslutet hanterats och vilka informationer som legat till grund för detta. CDU:s parlamentariska chef, Thorsten Frei, uttryckte oro över att parlamentet och allmänheten inte fått hela sanningen om avvecklingen. För att råda bot på detta har en sondersession i energiutskottet kallats in där ministeriet ska redogöra för sina handlingar.
Dokument kräver klarhet
Mot bakgrund av en artikel i magasinet Cicero, där det påstås att dokumentation från miljö- och ekonomiministerierna manipulerats för att göra en förlängning av kärnkraftens driftstid omöjlig, har kraven på genomskinlighet ökat. Trots att experter ansåg att en fortsatt drift var säker, ska dokumenten ha ändrats för att stödja en snabbare avstängning.
Energiförsörjningen efter avvecklingen
Trots kritiken från oppositionen har Habeck försvarat beslutet och påpekat att Tyskland klarat sig bra efter kärnkraftens avveckling, med minskade elpriser som ett konkret resultat. Vidare har den gröna regeringen, genom ett beslut i 2022, förlängt driften av de sista tre kärnkraftsreaktorerna till mitten av 2023 för att mildra övergången.
Framtida utmaningar
Situationen kring kärnkraftsavvecklingen är komplicerad och innebär stora utmaningar för Tyskland, inte minst vad gäller säkerhet och långsiktig energiförsörjning. Debatten kommer sannolikt att fortsätta, och med förslag om att tillsätta en undersökningskommitté kan denna fråga få ytterligare politisk tyngd.
Så som situationen står just nu, är det av yttersta vikt, betonar Deutsche Allgemeine Zeitung, att en transparent och grundlig granskning genomförs för att säkerställa att beslutet om kärnkraftsavvecklingen har fattats på rätt grunder och att Tysklands energiförsörjning står stadigt inför framtiden.
Källa: FAZ