Siemens rapporterar rekordvinst men ett kärnområde visar svaghet

Siemens VD Roland Busch uttryckte vid årets bokslut en övergripande tillfredsställelse över framstegen i omställningen mot en mer digitaliserad koncern. Foto: Wikipedia Common, kredit: Flickr. Siemens Portugal

– Trots stark resultat för Siemens under det gångna året, är industriautomation en avdelning som nu pressas av svag efterfrågan.  Koncernen avslutade räkenskapsåret 2023/24 den 30 september med rekordvinst, men samtidigt ser företagets enhet Digital Industries minskade intäkter och vinst.

– Med start från 2025 kommer vi att ta Siemens till nästa nivå av värdeökning, sade Busch när han presenterade den nya strategin "One Techcompany" som syftar till att påskynda övergången mot digitalisering.

Under räkenskapsåret ökade Siemens sin omsättning på jämförbar bas med tre procent till 75,9 miljarder euro. Den operativa vinsten steg marginellt till 11,4 miljarder euro, vilket motsvarar en marginal på 15,5 procent. Nettovinsten, som också påverkades positivt av försäljningar av innehav, steg med fem procent och uppgick till nära nio miljarder euro för första gången. Företaget planerar att höja utdelningen från 4,70 till 5,20 euro per aktie.

Industriautomation i kris

Avdelningen Digital Industries (DI) har haft en betydande minskning i omsättning och resultat, vilket oroar investerare. Denna avdelning, som är kärnan i Siemens med ansvar för industrimjukvara och automationslösningar, har drabbats av svag efterfrågan. Under pandemin bunkrade många kunder styrsystem, och i Kina är lagren fortfarande fulla hos återförsäljarna, vilket påverkar nya beställningar negativt.

Under räkenskapsåret 2023/24 minskade DI:s omsättning med åtta procent till 18,5 miljarder euro, medan resultatet sjönk från 4,8 till 3,5 miljarder euro. Fjärde kvartalet var särskilt svagt, med intäkter som föll med 18 procent till 4,6 miljarder euro och en resultatnedgång på nästan hälften till 741 miljoner euro.

Branschen i stort påverkas av utmaningarna inom industriautomation. Även Siemens konkurrenter, som Rockwell Automation i USA, rapporterade en omsättningsminskning på 21 procent för det fjärde kvartalet, medan ABB:s avdelning för robotik och automation såg en omsättningsminskning på tolv procent under årets första nio månader.

Ytterligare förvärv på gång

Trots konjunkturellt motstånd har andra Siemens-divisioner, som tåg-, bygg- och hälsoteknik, uppvisat ökade intäkter och vinster under året. För räkenskapsåret 2024/25 förutspår Siemens en ökning av total omsättning på tre till sju procent på jämförbar basis, även om DI:s intäkter kan minska med upp till sex procent.

För att hantera trycket från investerare vill Siemens påskynda sin omställning till en digital koncern. Under det senaste året ökade företagets intäkter från mjukvara och digitala tjänster från 7,3 till nio miljarder euro, vilket motsvarar tolv procent av de totala intäkterna. Busch har sagt att målet är att dubbla denna andel till över 20 procent.

Siemens planerar även fler förvärv för att stärka sitt digitala fokus. Nyligen annonserade företaget att det förvärvar den amerikanska mjukvaruspecialisten Altair för över tio miljarder dollar – företagets näst största förvärv någonsin. Altair utvecklar programvara för produktdesign och simulering av mekanisk belastning, vilket gör det möjligt att till exempel förutsäga effekten av att en mobiltelefon tappas i marken.

Siemens är öppet för fler förvärv inom mjukvarusektorn.

– Detta var definitivt inte det sista förvärvet inom mjukvarusektorn, sade Cedrik Neike, chef för industriområdet på Siemens.

Tryck från investerar

Trots positiva affärsresultat brottas Siemens med ett problem: företagets aktiekurs har under flera år utvecklats svagare än konkurrenternas. Kapitalmarknaderna ser ännu inte Siemens som en fullvärdig digital koncern, trots att energidivisionen spjälkats av för flera år sedan.

– Vi skulle önska att värderingsgapet gentemot Schneider Electric minskades, sade Ingo Speich, chef för hållbarhet och företagsstyrning vid Deka Investment. – Siemens aktiekurs är en besvikelse i jämförelse med konkurrenterna. Trycket på VD Busch är stort eftersom omvärderingen ännu inte har skett.

Schneider Electric har sett en positiv utveckling på börsen de senaste åren, men för dess VD Peter Herweck, tidigare strategichef på Siemens, blev detta ändå inte tillräckligt. Han avsattes överraskande från sin post förra veckan.

Källa: Handelsblatt