Rumänien planerar att bygga en kraftstation med små modulära reaktorer (SMR) i Doicesti, där ett befintligt värmekraftverk ska ersättas. Med användning av NuScale-teknologi och med Sydkoreas Doosan Enerbility som leverantör av kärnutrustning, markerar detta projekt ett ambitiöst steg mot renare energi.
Doosan Enerbility kommer att tillverka och leverera den övre reaktormodulen till kraftstationen, vilket är en del av ett omfattande samarbetsavtal med NuScale som tecknades 2019. Projektet, som beräknas ha en installerad kapacitet på 462 MWe fördelat på sex 77 MWe NuScale-moduler, är tänkt att inte bara förbättra Rumäniens energiförsörjning utan även stärka landets position inom ren energiteknologi.
Ekonomiska och miljömässiga fördelar
Projektet förväntas skapa nästan 200 permanenta jobb, 1500 byggnadsjobb och 2300 jobb inom tillverkning, montering samt drift och underhåll av anläggningen under dess 60-åriga livslängd. Detta bidrar inte bara till lokalsamhället utan främjar även regionala avkarboniseringsinsatser.
President Klaus Iohannis uttryckte vid sitt besök att Rumänien siktar på att utveckla sina försörjningskedjor inom ren energiindustri för att leda regionala avkarboniseringsinsatser. Han betonade vikten av internationellt samarbete och partnerskap med etablerade aktörer för att säkra Rumäniens energi- och ekonomiska framtid.
Strategiskt partnerskap för framtidens energi
Cosmin Ghita, VD för Rumäniens kärnkraftsbolag Nuclearelectrica, och Melania Amuza, VD för SMR-projektbolaget RoPower, lyfte fram projektets fokus på högsta nivå av kärnsäkerhet och teknologisk robusthet. Ghita betonade att Doosan Enerbilitys internationellt erkända erfarenhet inom kärnkraftsutrustning kommer att spela en avgörande roll för att Rumänien ska bli ett föredöme inom implementering av avancerad kärnteknik och effektiva långsiktiga ren energiprojekt.
Projektet stöds av betydande internationella investeringar, inklusive en finansiering på 275 miljoner USD som beviljats i maj förra året från USA och multinationella offentligt-privata partners för att stödja inköp av material och fortsatt design- och projekthanteringsarbete.
Denna satsning representerar en betydande milstolpe i strävan efter en hållbar och säker energiframtid, och positionerar Rumänien i framkanten av den globala energitransitionen.
Källa: World Nuclear News