Bygga nya kärnkraftverk är inte billigt. Om man kan öka livslängden på de befintliga verken kan mycket pengar sparas.
Ägarna av kärnkraftverken Forsmark och Ringhals har fattat inriktningsbeslut för förlängning av drifttiden för reaktorerna från 60 till 80 år. Detta skulle möjliggöra ytterligare elproduktion in på 2060-talet, vilket gynnar omställningen inom industrin såväl som tillgången på effektiv elförsörjning till svenska konsumenter. Efter de omfattande moderniseringar som tidigare gjorts ser man goda förutsättningar att förlänga drifttiden med upp till 20 år.
Detta kräver investeringar på 40-50 miljarder kronor, för utbyte eller renovering av system och komponenter, som renovering eller utbyte av turbiner, kondensorer, generatorer, och modernisering av styr- och kontrollsystem. En stor fördel är att byråkratin får stå tillbaka då den förlängda drifttiden inte medför några komplexa tillståndsprocesser och det tillkommande kärnavfallet ryms inom systemet för kärnavfall från befintliga reaktorer.
Att förlänga drifttiden med 20 år för Forsmarks och Ringhals fem reaktorer skulle ge ett tillskott på sammanlagt mer än 800 TWh, vilket ungefär motsvarar dagens svenska elförbrukning under sex år.
Av Jörgen Städje