Havsbaserad vindkraft i Östersjön - Regeringens beslut och dess konsekvenser

Foto: Bruno Figueiredo / Unsplash

Regeringen har beslutat att avslå 13 havsbaserade vindkraftsprojekt i Östersjön med hänvisning till försvarsskäl. Detta besked är oväntat och problematiskt, eftersom regeringen stänger ett helt område för potentiell elproduktion utan en grundlig och samlad bedömning.

Vi är djupt förvånade över detta beslut, som innebär att 13 projekt, vilka tillsammans skulle kunna generera 30 gigawatt (GW) installerad effekt eller cirka 140 terawattimmar (TWh) årlig elproduktion, nu har avslagits. Dessa projekt skulle i stor utsträckning kunna bidra till elsystemet inom 10–15 år, vilket är betydelsefullt med tanke på att Sverige för närvarande använder cirka 130 TWh el per år. Det handlar om privata investeringar på över 550 miljarder kronor som nu riskerar att gå förlorade.

Regeringens beslut väcker frågor kring hur Sverige ska hantera klimatomställningen och bevara sin konkurrenskraft. De negativa konsekvenserna kan påverka elektrifieringen och möjligheterna att nå både nationella energi- och klimatmål, samt Sveriges åtaganden inom EU. Dessutom sänder det negativa signaler till svensk industri som är mitt i en omställning och som strävar efter att konkurrera internationellt, då tillgången till tillräcklig fossilfri energi inte kan garanteras fram till 2030–2035. Regioner med höga elpriser ser redan idag konsekvenser i form av uteblivna investeringar och begränsningar i kommunernas tillväxt.

Det är bekymmersamt att regeringen stänger ett helt område för potentiell elproduktion utan att ha genomfört en grundlig bedömning av de möjligheter som havsbaserad vindkraft erbjuder. Flera projekt inom NATO arbetar med att ta itu med de problem som regeringen och Försvaret har identifierat.

Vi har hittills haft en god dialog med Försvarsmakten, som har varit villiga att diskutera lösningar som andra länder redan har implementerat. Den rapport från Försvarsdepartementet som regeringen hänvisar till är daterad i februari, och efter det har vi inte haft några djupgående diskussioner med Försvarsmakten angående tekniska lösningar, varken på branschnivå eller i specifika projekt.

Svensk Vindenergi har, i samarbete med Energiföretagen, begärt ett möte med regeringen för att få en djupare förståelse för det aktuella beslutet.