Aldrig förr har antalet laddbara bilar på svenska vägar ökat så snabbt under en enskild månad. Efter en ökning med 1 770 bilar under augusti finns nu totalt 37 831 elbilar och laddhybrider i trafik i landet.
– Större modellutbud, växande laddinfrastruktur och mycket prat om dieselförbud och miljözoner tror jag fått många att inse att eldrift är framtiden, säger Olle Johansson, vd för Power Circle i ett pressmeddelande.
Månadens ökning av laddbara bilar i trafik på svenska vägar är den största hittills för en enskild månad. Det tidigare rekordet (+1 618) sattes i december 2015, vilket var sista månaden som laddhybrider fick samma supermiljöbilspremie på 40 000 kronor som rena elbilar.
Bland de drygt 30 laddbara modeller som satts i trafik under augusti ökade Volkswagen Passat GTE mest (+585), följt av nykomlingen Kia Optima (+184) och uppgraderade Renault Zoe (+99).
- Det börjar nu bli en stor bredd i det laddbara utbudet på marknaden, och det kommer att fortsätta växa i snabb takt de kommande åren. Samtidigt är laddinfrastrukturen inne i en expansiv fas, det byggs otroligt mycket just nu, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.
Den gångna veckan har präglats av nyheter kring kommande stöd och styrmedel som berör marknaden för laddbara bilar. Regeringen har aviserat ett bonus-malus-system med hög bonus till den som väljer en elbil, nya öronmärkta pengar till utbyggnad av hemmaladdning och publik snabbladdning samt en förstärkning av Klimatklivet. Parallellt finns initiativ kring miljözoner där endast bilar på eldrift får vistas samt en översyn av förmånsbeskattning av tjänstebilar.
- Sammantaget börjar vi nu få en bra helhet som skapar förutsättningar för fler att välja eldrift vid nästa bilbyte. Här tycker jag att regeringen gjort en bra insats och lagt förslag med insikt om att det behöver finnas flera samverkande styrmedel och investeringsstöd för att få fart på omställningen, säger Olle Johansson.
Beståndet av eldrivna bussar ökade med 11 bussar under augusti månad. Det finns nu totalt 53 eldrivna bussar i Sverige, registrerade i 11 olika kommuner.
Den publika laddinfrastrukturen omfattar nu 3 734 laddpunkter (+101) fördelat på 1 072 laddstationer enligt den nationella databasen för publik laddinfrastruktur. Antalet laddpunkter i förhållande till antalet laddbara bilar (CPEV) ligger oförändrat på 0,1.