Bill Gates: Kärnkraften och kärnkraftsindustrin spelar en viktig roll när det gäller att nå globala nollutsläppsmålet

Bill Gates, Foto: Creative Commons Licens. Kredit: Kuhlmann/MSC

- Kommer Gates uttalande att markera en vändpunkt för USA:s ledande roll när det gäller kärnkraftens roll i USA, frågar författaren och journalisten Jeremy Gordon i en debattartikel.

- Jag anser att kärnkraften måste spela en viktig roll när det gäller att nå det globala nollutsläppsmålet, sade Bill Gates nyligen i samband med det amerikanska kärnkraftsinstitutets församling.

- Det var hans mest övertygande uttalande hittills om kärnkraftens framtid, av flera skäl, skriver Jeremy Gordon.

Förutom att vara en av grundarna av Microsoft, och av fonden Bill & Melinda Gates Foundation, är han också medgrundare av kärnteknikutvecklaren TerraPower. Företaget har ett högt respekterat rykte med anledning av dess mycket lovande natrium-metod.  Gates har använt beprövade idéer och anpassat dem för massmarknaden. 

Som en kraftverkskonstruktion har Natrium fyra viktiga egenskaper. Istället för att köra en ångcykel, kan natrium lägga flexibelt sin värme även i ett stort värmelagringssystem för smält salt. För det andra utgår ångcykeln från saltet och kan producera mellan 345 megawattimmar och 500 megawattimmar elektricitet i några timmar.

Enligt konstruktörerna har dessutom antalet kärnkvalificerade komponenter minskats. De har gjorts till mer tillgängliga och prisvärda allt efter industristandard.

Ordet natrium, som är lätt uttalbart, leder tanken bort från den ingraverade idén om att allt kärnvapen utgör en spöklik biologisk fara.

Gates kommentar kom i rätt tid. Bara en vecka tidigare hade det tillkännagivits att den första pilotanläggningen av natriumtyp skulle byggas i amerikanska delstaten Wyoming. Anläggningen avser att ersätta ett föråldrat kolkraftverk.

Informationen var tunn. Inga nya pengar tillkännagavs, det fanns inga fasta datum och ingen specifik webbplats förrän i slutet av året, men ingen klagade över brist på framsteg.

 - Vi kommer att dra nytta av det befintliga nätets infrastruktur och av den kompetenta personalen som bygger och kommer att bedriva natriumanläggningen, förklarade Gates och tillade:

- Aldrig har det funnits ett större behov av att samarbeta i denna bransch.

Enligt företagets vd Chris Levesque hade man därmed skapat, "framtidens energinät."

Kärnteknikutvecklaren TerraPower inkluderar Bechtel, PacificCorp, Energy Northwest, Duke Energy och GE-Hitachi, vars Prism-design sägs ha bidragit mycket till natriumkomponenten.

- Kärnkraftssektorn är full av fantastiska projekt som tyvärr aldrig har förverkligats, men det verkar som om saker verkligen händer nu. TerraPower ökar mot sitt mål med 80 miljoner dollar i finansiering från DOE:s Advanced Reactor Demonstration Program, skriver journalisten Jeremy Gordon.

Bill Gates' Nuclear Reactor Hits a Roadblock | Engineering.com

 Terra Powers laboratorium. Foto: Terra Power

Samtidigt är TerraPower, GE-Hitachi och Bechtel också igång med att designa och bygga ytterligare en anläggning av smält saltdesigntyp, nämligen US DOE:s kommande mångsidiga testreaktor.

Gates sammanfattade utvecklingen på följande sätt:

- Många innovativa företag arbetar med att föra ut ny kärnteknik på marknaden, och beslutsfattare inser behovet av denna teknik när det gäller att motverka klimatförändringar och säkerställa amerikanskt ledarskap inom kärnteknik.

Energieversorgung: Gates-Startup Terrapower will Atomkraftwerk bauen -  Golem.de

Terra Powers Illustration om en framtida mindre snabb reaktor av natriumtyp. Foto: Terra Power

Byggmässigt är det dock Kina som är världsmästare inom detta område. Dess infrastrukturutveckling i form av vägar, räls, byggnader och flygplatser, liksom förnybara energikällor och kärnkraftverk, har enligt Jeremy Gordon varit hisnande.

Även om Fukushimaolyckan tog vinden ur seglen, fortsatte Kina att bygga upp mer än 36 gigawatt ny kärnkraftskapacitet för nätet under det senaste decenniet.

De flesta av dessa nya enheter byggdes på cirka fem år och de som tog längre tid inkluderade de första EPR och AP1000- anläggningarna.

Enligt Gordon har USA:s konstruktionserfarenhet under det senaste decenniet varit något annorlunda.

Kinas kärnkraftsprogram började med att byggandet av ett par anläggningar av typ PWR, Candus och VVER.

Det finns ett flerårigt åtagande om att utveckla nya generationers lättvattenreaktorer, men det planeras även små versioner för flytande plattformar. Bygget av fler exotiska modeller som snabba reaktorer och små reaktorer med högtemperaturteknik pågår också för närvarande på olika håll i Kina. Landet tycks vilja lära sig allt om denna teknik. Målet verkar vara en fördubbling av den teknik som visar sig vara mest effektiv.

Ryssland har kvar sin tro på kärnkraft och skördar frukterna med en ny generation av ganska standardiserade stora reaktorer som ersätter äldre enheter. Det har också varit det första landet som använt SMR, ombord på fartyget Akademik Lomonosov.

Under samma vecka som tillkännagivandet om den nya anläggningen i Wyoming offentliggjordes hällde Rosatom företagets första betong för nya blykylda snabba reaktorn av typ BREST-OD-300 i Ryssland. Det kommer att vara en del av en enda demonstration av reaktorteknik, bränsletillverkning och återvinning på samma plats och Rosatom meddelade att allt detta startar senast 2026.