Regeringen öppnar för ny kärnkraft

Illsutration av en reaktor från svenska Blykalla. Bild: Blykalla

Regeringen lägger nu fram propositionen om ny kärnkraft i riksdagen. Propositionen innehåller förslag om att bestämmelsen i miljöbalken som förbjuder kärnreaktorer på andra platser än där det redan finns kärnkraft tas bort. Dessutom föreslår regeringen och Sverigedemokraterna att bestämmelsen som begränsar antalet reaktorer i drift till tio tas bort.

– Att bygga ut kärnkraften är en av de viktigaste klimatåtgärderna för Sverige. Vi behöver fördubbla elproduktionen fram till år 2045, och en stor del av detta behöver komma från planerbar kraft. Därför arbetar samarbetspartierna med full kraft för att undanröja de hinder som tidigare har rests mot ny kärnkraft. Det är avgörande för att industri- och transportsektorn ska kunna ställa om från fossilt till eldrivet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, ettt pressmeddelande.

– Detta är det första av flera steg som syftar till att möjliggöra och underlätta för nya kärnkraftsinvesteringar i Sverige. Väljarna som tillsatte denna regering förväntar sig nya kärnkraftsreaktorer och vi är fast beslutna om att det ska ske, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet.

Regeringen vill stärka Sveriges elförsörjning och möta det ökade elbehov som följer av elektrifieringen inom bland annat industrin och transportsektorn. För att återuppbygga ett robust elsystem så krävs det mer fossilfri planerbar kraft, som kärnkraft. Därför behövs en stor utbyggnad av den planerbara kraften i form av ny och utbyggd kärnkraft. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.