Ingrid Capacity och Ukrenergo i samarbete för att säkra Ukrainas elsystem

Bild: Ingrid Capacity.

Ingrid Capacity och Ukrenergo, Ukrainas systemoperatör för kraftöverföring har idag undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU) kring samarbete för att utveckla storskaliga batterienergilager som säkrar Ukrainas kraftsystem.

I avtalet – som undertecknades vid konferensen ReBuild Ukraine i Warszawa – uttrycker Ingrid Capacity och Ukrenergo sin ömsesidiga önskan att etablera ett samarbete för att stärka energisäkerheten genom användning av energilagringsteknik. Som en följd av partnerskapet uttrycker Ingrid Capacity sin strävan att investera upp till 300 miljoner EUR under de närmaste åren för att utveckla och driva energilager i Ukraina.

I samarbete med internationella finansiella institutioner hoppas parterna kunna samarbeta för att säkerställa nödvändig finansiering för dessa projekt. Med tanke på de utmanande omständigheter som orsakas av den pågående konflikten kan det dock innebära vissa svårigheter att höja detta belopp.

 

- Under Rysslands invasion av Ukraina har inkräktaren riktat in sig på Ukrainas energisektor med det uppenbara syftet att skada elinfrastrukturen och ytterligare försvåra ukrainarnas vardag. Ingrid Capacity är stolta över att ta del i återuppbyggnaden av Ukraina, samtidigt som vi hjälper till att skapa en mer resilient infrastruktur. Samarbetet kommer också ge oss unika lärdomar som kommer att vara avgörande eftersom Ingrid Capacity siktar på att vara med och utveckla ett mer robust nät över hela Europa, säger Ibrahim Baylan, styrelseledamot på Ingrid Capacity.

 

I mars 2023 satte Ukrainas regering som mål att år 2035 ska 50 procent av landets energi komma från förnybara energikällor och 50 procent från kärnkraft. Sol och vind anses vara svårare att skada, och utgör därför ett mer stabilt och motståndskraftigt system både kort- och långsiktigt. Trots kriget byggs dessa källor nu snabbt ut. Men som är fallet i alla system med starkt beroende av förnybara källor, så är batterilagring avgörande för att balansera nätet.

Avtalet undertecknades av Volodymyr Kudrytskyi och Ibrahim Baylan, under närvaro av German Galushchenko, Ukrainas energiminister, och Johan Forssell, Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister.