Mälarenergi tillsätter ny vd och investerar i nya mottagningsstationer på Finnslätten och i Arboga för att öka kapaciteten

Bild Mälarenergi.

En ökande region med ökat behov av el står inför en stor samhällsomställning mot ökad elektrifiering. I detta läge tillträder Malin Wallenberg som ny vd för Mälarenergi Elnät. Wallenberg betonar behovet av att förstärka elnätet och meddelar att Mälarenergi Elnät kommer göra historiska investeringar för att hantera kapacitetsutmaningarna.

- Mälarenergi Elnät kommer investera tre miljarder kronor fördelade på tio år, säger Malin Wallenberg. Investeringarna kommer inkludera etableringen av nya mottagningsstationer, såsom en på Finnslätten i Västerås och en i Arboga.

Wallenberg kommer att tala under energikonferensen HUB2023 i Västerås den 16 november, där ämnen som kapacitetsbyggande och leveranssäkerhet kommer diskuteras. Hon framhäver Västerås som en stark energistad och ser fram emot att bidra till diskussionen om regionens energibehov och utmaningar.

Mälarenergi Elnäts område präglas av tillväxt och utveckling, vilket ställer nya krav på elnätet. Trots tidigare åtgärder har elnätet nått sin kapacitetsgräns, enligt Wallenberg. Företaget planerar nu historiska investeringar på tre miljarder kronor över tio år, med inrättandet av nya mottagningsstationer som en central del av förstärkningen.

Syftet med dessa stationer är att möjliggöra mottagning av mer el från regionnätet och transmissionsnätet när kapaciteten där har ökat. Wallenberg påpekar att Mälarenergi Elnät är beroende av att kapaciteten stärks i de överliggande näten för att effektivt möta regionens behov.

Förutom investeringar i infrastrukturen arbetar Mälarenergi Elnät också med flexibilitetslösningar för att hantera ökad efterfrågan och minimera belastningen på nätet. Det inkluderar införandet av en ny prismodell för elnät som uppmuntrar kunderna att sprida ut sin elförbrukning över dygnet. Planer för batterilösningar i anslutning till elproduktionsanläggningar undersöks också inom Mälarenergikoncernen.

Malin Wallenberg ser fram emot att vara en del av den kommande omställningen mot hållbar energi och betonar att det kommer kräva samarbete och anpassning från många aktörer. Mälarenergi Elnät står redo att möta de kommande utmaningarna.