EU behåller ledande position inom produktion och användning av pellets

Bild: Svebio.

Den geopolitiska krisen och EU:s sanktioner mot Ryssland skapade ett exceptionellt år för pelletsmarknaden i EU under 2022. Prisvariationerna ökade kraftigt på grund av avbrutna leveranser från Ryssland, Belarus och Ukraina.

I respons på det minskade pelletsutbudet från många EU-länder minskade pelletsexporten. Samtidigt ökade produktionen av pellets från 19,83 miljoner ton 2021 till över 20,5 miljoner ton 2022 (44 procent av den globala pelletsproduktionen), tack vare 55 nya produktionsanläggningar för pellets inom EU. EU bibehåller sin världsledande position med 52 procent av den globala pelletsanvändningen.

Enligt Bioenergy Europe’s nya "Report Pellets 2023" visar analysen av pelletssektorn i EU för 2022 att Sverige, med en produktion på 1,8 miljoner ton pellets, står för cirka nio procent av pelletsproduktionen i EU. Investeringarna i ny produktionskapacitet ökar även i Sverige, med planer på att starta fem nya pelletsfabriker under 2023.

Genom att använda pellets stärks energisäkerheten och beroendet av fossila bränslen minskar. Bioenergy Europe’s generalsekreterare, Jean-Marc Jossart, poängterar att detta minskar risken för externa störningar och säkerställer en tryggare energiförsörjning.

Pellets spelar en nyckelroll i att minska beroendet av fossil energi inom EU. Det är en hållbar lösning som redan ersätter fossila bränslen och bidrar till att uppnå EU:s klimat- och energimål. Trots dagens efterfrågan finns det enligt rapporten fortfarande betydande utrymme för ökad hållbar pelletsproduktion i Europa.

För att ytterligare förbättra pelletsbranschen och öka produktionen i EU betonas behovet av statliga styrmedel för förnybar energi och fortsatta förbättringar inom teknik och kvalitetsprocesser för pelletsproduktion.