Kompetensbrist törsta utmaningen för energi­bolag i Sverige

Bild: Tyrens.

En undersökning utförd av Tyréns indikerar att kompetensbrist blir alltmer påtaglig inom energisektorn, enligt närmare sex av tio energibolagschefer. Undersökningen, som inkluderade 65 chefer från privata och kommunala energibolag, pekar på att 60 procent av energibolagen ser bristen på kompetens som en av de största utmaningarna på fem års sikt. Detta upplevs som en tvärfunktionell fråga där politiker, näringsliv och utbildningsaktörer måste samarbeta för att hitta lösningar.

På andra plats i utmaningarna hamnar långsamma tillståndsprocesser, identifierade av 45 procent av respondenterna. Därefter följer för låg kapacitet i elnäten, vilket 40 procent anser vara en väsentlig utmaning.

När det gäller Sveriges energibehov om tio år är majoriteten av bolagscheferna skeptiska. 54 procent tror inte att Sverige kommer att kunna tillgodose det elbehov som efterfrågas år 2033.

Undersökningen avslöjar även att bolagen efterlyser breda investeringar inom olika energikällor, med solkraft som det mest angelägna området enligt 86 procent av de svarande. Många lyfter även fram kraftvärme som ett område där det behövs satsningar.

Sammanfattningsvis pekar resultaten på att regeringen bör öka prioriteringen av energifrågor, samarbeten behövs för att lösa kompetensbristen, tillståndsprocesser bör effektiviseras, och det finns en övergripande positiv syn på elnätets kvalitet trots utbredd oro för kapacitet.

Undersökningen genomfördes digitalt under hösten 2023 och syftar till att bidra till diskussionen om framtida behov och omställning inom energiområdet.