EU planerar reform för att skydda konsumenter från stigande elpriser

Europeisk transformatorstation för elektricitet. Foto: Pixabay, kredit: Maxmann

I ljuset av de stigande elpriserna efter Rysslands attack på Ukraina, har EU kommit överens om att reformera sin elmarknad för att bättre skydda konsumenterna.

Efter månaders förhandlingar har EU-ländernas förhandlare och Europaparlamentet nått en överenskommelse i Strasbourg. Målet är att stabilisera priser och främja utvecklingen av förnybar energi. Det slutliga godkännandet från EU-parlamentet och medlemsländerna väntas fortfarande.

Krav på reform

De höga elpriserna under förra året, delvis på grund av skenande gaspriser och nerkörda franska kärnkraftverk, utlöste krav på en reform av EU:s elmarknad. EU-kommissionens lagförslag från våren lade grunden för överenskommelsen. Enligt detta får privatpersoner rätt till avtal med både fasta och dynamiska priser.

En central del av reformen är de så kallade "Contracts for Difference" (CfDs), långsiktiga avtal mellan regeringar och elproducenter. Dessa avtal garanterar elproducenterna ett minimipris för ström, där staten kompenserar skillnaden om marknadspriset faller under det överenskomna priset. Vid högre priser går överskottet till staten, vilket uppmuntrar inhemsk produktion av ren energi.

Baseras på det dyraste

EU:s elmarknad kommer även fortsättningsvis att följa "Merit-Order"-principen, där billigaste kraftverken används först för att möta efterfrågan, vanligtvis vindkraftverk. Slutpriset baseras dock på det dyraste, ofta gasdrivna, kraftverket.

Trots överenskommelsen kritiserar De Gröna i Europaparlamentet utfallet. Den tyske ledamoten Michael Bloss uttryckte besvikelse över att EU en dag efter klimatkonferensen i Dubai beslutade om nya subventioner för fossila bränslen. Han menar att detta underminerar EU:s trovärdighet som klimatledare.

Överenskommelsen är ett viktigt steg för EU att anpassa sin energimarknad till dagens utmaningar och mål för förnybar energi, men den möter även kritik för sitt fortsatta stöd till fossila bränslen.

Källa: EU-kommissionen