Framtidens energilösningar - Lotta Bångens på Energitinget

Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen. Upphovsrätt: Lotta Bångens

Det är ingen hemlighet att samhällets elektrifiering och den hållbara omställningen kräver en ökad mängd energi. Lotta Bångens, vd för Sveriges intresseorganisation för energieffektivisering, Eneff, påpekar att vi pratar alldeles för lite om hur elen faktiskt används. Den 9 oktober kommer hon att presentera framtidslösningar under den direktsända konferensen Energitinget i Eskilstuna.

Lotta Bångens förklarar att en stor utmaning med energieffektivisering är att den involverar "många små beslut som måste fattas kontinuerligt." Samtidigt ställer aktörer som EU och långivande banker allt striktare krav på energi. Hon betonar att energieffektivisering inte bara är bra för klimatet, utan även ekonomiskt lönsam, vilket ger en dubbel vinst. Genom att effektivisera sin energianvändning sänker man inte bara sina egna elräkningar, utan bidrar också till att sänka elpriserna per kilowattimme för alla, tack vare effektivitetsåtgärdernas stora hävstångseffekt.

På Energitinget kommer Lotta Bångens att dela med sig av hur offentliga fastigheter kan bli mer energieffektiva. Hon uppmanar åhörarna att inte vänta med att vidta åtgärder.

– Börja nu! Skapa en plan för alla byggnader i kommunen. Det finns många användbara resurser, som regionala energikontor och entreprenörer. Vi på Eneff erbjuder också en upphandlingsmodell som följer lagen om offentlig upphandling, säger hon.

Lotta Bångens var med och grundade Energieffektiviseringsföreningen (Eneff) för 15 år sedan. Organisationen arbetar för att skapa ett prisvärt, pålitligt och hållbart energisystem, och har idag 126 medlemmar från hela Sverige.

– Vi kan inte skapa ett pålitligt och hållbart energisystem utan att effektivt hantera vår energianvändning. Tyvärr handlar diskussionerna oftast mer om hur vi kan öka elproduktionen än hur vi kan använda den el vi redan har på ett mer effektivt sätt, säger hon.

Deltagande på Energitinget 2024 är kostnadsfritt. Konferensen ingår i projektet Elsmarta Östra Mellansverige (2023–2026), som delvis finansieras av Europeiska unionen. Arrangemanget har stöd av Energikontoret i Mälardalen, Eskilstuna kommun, Länsstyrelsen Östergötland samt regionerna Sörmland, Örebro län och Östergötland.