Landinfra inleder samrådsprocess för storskalig vindkraftspark i Halland

Marcus Landelin Pressbild: Landinfra Energy

Det svenska projektutvecklingsbolaget Landinfra Energy ("Landinfra") tar ytterligare steg i sin satsning på havsbaserad vindkraft genom att inleda samrådsprocessen för projektet Falkenberg-Halmstad utanför Hallandskusten. Den planerade vindkraftsparken beräknas ha mellan 55 och 80 turbiner och kan producera över 5 TWh förnybar el, vilket överstiger Hallands årliga elförbrukning. Med regeringens förslag om att dela fastighetsskatten från vindkraft med kommunerna, kan Falkenberg och Halmstad potentiellt erhålla 50 till 80 miljoner kronor årligen.

Som en del av samrådsprocessen inleds även den formella tillståndsprocessen, där Landinfra fortsätter sin dialog med myndigheter och andra intressenter för att avgöra omfattningen av de miljöutredningar och tillståndsprövningar som krävs. Denna process förväntas ta upp till tre år.

– Genom dialog med myndigheter och intressenter vill vi skapa de bästa förutsättningarna för ökad förnybar elproduktion och stödja den gröna omställningen, säger Marcus Landelin, VD och medgrundare av Landinfra.

Landinfra utvecklar hållbara och konkurrenskraftiga projekt inom förnybar energi i Sverige, inklusive en portfölj av havsbaserade vindkraftsprojekt inom svensk territorialvatten och exklusiv ekonomisk zon. Enligt Landelin är bolagets ambition att förverkliga så många av dessa projekt som möjligt, i områden som Energimyndigheten och andra myndigheter har identifierat som lämpliga för vindkraft.

Landinfra strävar efter att realisera dessa projekt runt 2030, både ur ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv. Med sitt läge på grundare vatten nära kusten, ger projektet Falkenberg-Halmstad möjlighet att använda bottenfasta fundament och hålla kostnaderna för nätanslutningen rimliga. Med en potentiell årlig produktion på över 5 TWh kan projektet kraftigt bidra till elektrifieringen av industrin i Halland och möjliggöra för nya elintensiva företag att etablera sig.

I regeringens budgetförslag ingår en modell där kommuner med vindkraftsetableringar får ersättning motsvarande den fastighetsskatt som vindkraftsparken genererar. Om detta förslag omfattar havsbaserade vindkraftsprojekt i territorialvatten, kan Falkenberg och Halmstad gemensamt få en årlig ersättning på mellan 50 och 80 miljoner kronor, förutsatt att parken byggs enligt nuvarande planer.

Samtidigt fortsätter Landinfra sitt arbete med andra havsbaserade vindkraftsprojekt, som prioriterar samhällsnytta, närhet till nätanslutningar och möjligheten att hålla investerings- och produktionskostnader nere. Bolagets portfölj har en total potential på cirka 6 GW installerad effekt, vilket kan tillföra Sverige omkring 26–29 TWh fossilfri el per år, och bidra till elektrifieringen av samhället.

Om vindkraftsparken Falkenberg-Halmstad byggs enligt plan, innebär det en investering på cirka 25 miljarder kronor.