Northvolt säkrar 97,3 miljoner i lån för litiumjonbatterianläggning

Foto: Northvolt

Nordiska investeringsbanken (NIB) har beviljat ett 11-årigt lån på 97,3 miljoner US-dollar (88,30 miljoner euro) till Northvolt Ett AB, inom ett konsortium. Lånet stödjer utveckling av en litiumjonbatterianläggning i Skellefteå, inklusive battericellstillverkning och återvinning. InvestEU-programmet bidrar med 31,6 miljoner.

Lånet finansierar expansionen av Northvolt Ett-fabriken och en batteriåtervinningsanläggning. Det förväntas gynna företagskluster som fordons- och elektronikindustrier samt stimulera investeringar i förnybar energi.

Peter Carlsson, Northvolts VD, ser finansieringen som en milstolpe för den europeiska energiomställningen. André Küüsvek, NIB:s VD, betonar anläggningens symboliska nordiska samarbete och dess långsiktiga inverkan.

Projektet siktar på att kraftigt minska koldioxidutsläppen till 10 kg/kWh år 2030. Lånet, som bidrar till klimatförändringslindring, uppfyller NIB:s miljöobligationer. Tidigare, 2020, tecknades ett 10-årigt lån på 44,3 miljoner USD för fabrikens inledande byggnadsfas.